Avertismentul BNR. Rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an

Joi, 25 Martie 2021, ora 17:29
2215 citiri
Avertismentul BNR. Rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an
Rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca

Rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an pana in proximitatea limitei de sus a intervalului tintei, implicit sa depaseasca considerabil valoarea de 2,5 la suta anticipata anterior pentru semestrul II 2021.

Datele se desprind din minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 15 martie 2021.

"In ceea ce priveste evolutiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au evidentiat perspectiva vizibil modificata a inflatiei, aratand ca rata anuala a inflatiei va continua probabil sa creasca treptat in acest an pana in proximitatea limitei de sus a intervalului tintei, implicit sa depaseasca considerabil valoarea de 2,5 la suta anticipata anterior pentru semestrul II 2021. Totodata, dupa previzibila corectie descendenta ampla din debutul anului viitor, ea este asteptata sa urce din nou deasupra punctului central al tintei si sa ajunga la finele orizontului prognozei la 2,8 la suta - peste nivelul de 2,4 la suta din proiectia precedenta", se spune in minuta BNR.

Cum va influenta pretul combustibilului

Conform sursei citate, s-a observat ca valorile mai inalte si in crestere usoara ale ratei inflatiei din anul curent, dar si ajustarea lor descendenta din debutul anului viitor, sunt atribuibile integral actiunii factorilor pe partea ofertei, mai cu seama impactului tranzitoriu al scumpirii energiei electrice in contextul liberalizarii pietei de profil, si efectului sau de baza dezinflationist ulterior. Influente semnificative, in dublu sens pe orizonturi diferite de timp, provin si din evolutia probabila a pretului combustibililor, precum si din majorarea cotatiilor internationale ale materiilor prime agro-alimentare, resimtite prioritar la nivelul inflatiei de baza.

BNR mentioneaza ca impactul inflationist al acestor factori ar putea fi insa mai intens si mai de durata, inclusiv prin efectele lor indirecte, au subliniat in mod repetat membrii Consiliului, evocand ascensiunea pronuntata a pretului petrolului, dar mai ales tendinta cvasi-generalizata de crestere a cotatiilor internationale ale marfurilor amorsata recent, potentata de strangulari in lanturile de productie si aprovizionare, cu impact asupra costurilor asociate.

O eventuala materializare a unui asemenea risc ar avea totusi o capacitate scazuta de a genera efecte secundare pe calea afectarii anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, au apreciat membrii Consiliului, mai ales in conditiile persistentei deficitului de cerere pe piata muncii, dar si pe cea a bunurilor, avand in vedere si influentele de sens opus exercitate de astfel de socuri asupra venitului disponibil real al populatiei, implicit asupra cererii de consum in perspectiva.

In cazul presiunilor factorilor fundamentali este insa de asteptat o tranzitie graduala dinspre actualul caracter modest dezinflationist, spre unul usor inflationist in cea de-a doua parte a orizontului proiectiei, au aratat membrii Consiliului, avand ca premise si ipoteze majore: decalajele temporale cu care se manifesta efectele dezinflationiste ale gap-ul negativ al PIB, precum si cele inflationiste ale excedentului de cerere agregata, anticipat a se redeschide in trimestrul III 2021 si a creste lent ulterior; relativa ameliorare a structurii cererii agregate din perspectiva potentialului ei inflationist, prin cresterea contributiei investitiilor in detrimentul consumului privat, cu implicatii inclusiv asupra evolutiei viitoare a PIB potential, precum si probabila decelerare puternica a cresterii costurilor unitare salariale pe orizontul proiectiei, in conditiile persistentei subutilizarii fortei de munca, implicit a caracterului relaxat al pietei muncii.

Despre dinamica preturilor importurilor

In schimb, dinamica preturilor importurilor se contureaza pe termen scurt drept o sursa de influente inflationiste, contrar previziunilor anterioare, au remarcat membrii Consiliului. Mici efecte inflationiste tranzitorii vor veni probabil si din cresterea abrupta a cererii de servicii odata cu ridicarea actualelor restrictii, eventual confruntata cu constrangeri pe partea ofertei, precum si din perturbatii persistente in lanturi de productie si aprovizionare.

Sub impactul conjugat al factorilor fundamentali si al celor pe partea ofertei, BNR precizeaza ca rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat este asteptata sa mai scada usor pe parcursul a cateva luni, dar sa se opreasca si sa se mentina ulterior in apropierea nivelului de 2,7 la suta, vizibil deasupra valorilor anticipate anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#BNR, #inflatie, #inflatie romania 2021, #inflatie Romania , #stiri economice