Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,5% in luna septembrie

Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:25 2328 citiri

Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,5% in luna septembrie a acestui an, de la 2,7% in august, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar marfurile nealimentare cu 0,62%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

"Preturile de consum in luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, au crescut cu 2,5%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,1%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (octombrie 2019 - septembrie 2020) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2018 - septembrie 2019), calculata pe baza IPC, este 3,0%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,8%", se arata in comunicatul INS.

Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al anului viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei.

"Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022", se mentioneaza in raport.

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt minore. Valoarea anticipata pentru finele anului curent este mai redusa cu 0,1 puncte procentuale, in conditiile reevaluarii descendente a contributiei componentelor exogene ale cosului de consum, care contrabalanseaza proiectarea la acest orizont a unor valori usor mai ridicate in cazul inflatiei de baza. Pentru finele anului viitor, prognoza este similara celei precedente.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News