PSD sperie bugetarii si transmite ca Guvernul le pregateste taieri de salarii de 25%. De ce masura este un scenariu imposibil?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 25 Martie 2021, ora 05:00
7383 citiri
PSD sperie bugetarii si transmite ca Guvernul le pregateste taieri de salarii de 25%. De ce masura este un scenariu imposibil?
Foto: Pixabay.com

Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a anuntat aseara la televiziunea publica faptul ca Guvernul Citu pregateste taieri de venituri pentru bugetari, de 25%. Cu toate acestea el este contrazis de economistii chestionati de Ziare.com.

"Raluca Turcan a facut aceste taieri si in 2010, cand era la PDL. Nu era ministrul Muncii. Era parlamentar si a votat taierile de 25%. Vor veni de maine calculele, in urma Memorandumului aprobat in Guvern, si veti vedea ca taierile se vor duce la 25%. Nu stiu sa faca altceva. Ei nu stiu cum sa echilibreze o economie, nu stiu cum sa creeze venituri, cum sa creeze consum si cum sa faca investitii", a afirmat Ciolacu la TVR 1.

Potrivit sefului social democratilor, in actualul context economic, solutia o reprezinta nu taierea salariilor, ci cresterea veniturilor la bugetul de stat.

"Unde sunt cei 100 de miliarde imprumutate de Citu? L-am intrebat de 100 de ori. Nu raspunde niciodata. Daca el nu isi creeaza venituri, de unde sa aiba bani? Daca el a inghetat totul, nu mai e nici consum, de unde sa vina venituri? Daca tu nu ai investitii... Ai venit cu bugetul in Parlament cu o intarziere de doua luni. Nu ai pornit nicio investitie noua", a adaugat Ciolacu.

Ciolacu baga panica in bugetari

Potrivit economistului Adrian Negrescu, Marcel Ciolacu ar trebui, in primul rand, sa vina cu date concrete, sa spuna pe ce se bazeaza cand vine cu astfel de afirmatii care nu fac decat sa induca panica in sistemul bugetar.

"Da, sunt probleme cu salariile. Statul se imprumuta pentru a achita facturile din ce in ce mai mari pentru pensii si salarii, in conditiile in care 93% din buget se duce pe cheltuieli sociale si de administrare ale statului. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa inducem un sentiment de panica si sa lansam teorii care sa nu fie sustinute cu dovezi concrete", afirma Negrescu.

Potrivit lui, cheltuielile cu angajatii statului continua sa fie la un nivel foarte ridicat, de peste 100 de miliarde de lei, intr-un an in care provocarile economice sunt tot mai accentuate.

"Datoria publica a trecut deja de 500 de miliarde de lei, Guvernul se imprumuta intr-un ritm tot mai accelerat si din pacate nu vedem efectele benefice pentru econommie ale acestor imprumuturi. Acum platim factura promisiunilor si masurilor cu caracter electoral, luate in anii trecuti si evitam sa luam masuri clare si concrete de restructurare intr-un an in care nu va fi unul de crestere economica asa cum preconizeaza Guvernul", a mai spus Negrescu.

Taierile de salarii, scenariu imposibil

Pe de alta parte, vicepredintele CFA Romania, asociatie de analisti financiari din Romania, Adrian Codirlasu, spune ca noi am trecut prin criza din 2008, cand s-au adoptat aceste masuri care au dus la o recesiune puternica si nu vom mai repeta greseala de atunci facuta de Guvernul Boc.

"Din aceasta cauza nu cred ca guvernul actual va scadea taxele sau va reduce veniturile din sectorul public. Nu va adopta astfel de masuri pentru ca va avea un impact negativ asupra economiei", spune Codirlasu.

Potrivit lui, nici nu ne vom astepta la reduceri de taxe pentru ca nu avem de unde. Acesta vede reducerea deficitului bugetar, cu o atentie foarte mare pe cheltuieli.

"Este o atentie sporita, inclusiv cerinta catre comapniile de stat de a tine cheltuielile sub control, mai ales la cele care au pierderi. Cred ca pe partea de cheltuili va fi o atentie mai mare, iar pe partea de colectare se pot face imbunatatiri prin informatizarea ANAF, dar acesta este un proces de ani de zile", a mai afirmat vicepresedintele CFA.

Acesta spune ca se mai poate face informatizarea administratiilor publice, care pe termen lung creeaza premisa unor scaderi de cheltuieli, dar in acelasi timp vine cu servicii mai bune pentru contribuabili.

De asemenea, trebuie sa atragem bani europeni, care sunt foarte multi. O taiere a salariilor va scadea puternic increderea in economie, mai spune Codirlasu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#taieri de salarii, #salarii bugetari, #an de criza , #stiri economice