Proiect de lege pentru plafonarea preţului RCA, după falimentul City Insurance. Asiguratorii susțin că România riscă o procedură de infringement

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 11:06
4078 citiri
Proiect de lege pentru plafonarea preţului RCA, după falimentul City Insurance. Asiguratorii susțin că România riscă o procedură de infringement
Mașina a fost grav avariată FOTO: Pixabay.com

Pe masa Senatului României a ajuns zilele trecute un proiect de lege inițiat de mai mulți senatori PNL și UDMR Un proiect de lege prin care se urmărește plafonarea preţurilor RCA la tarifele de referinţă ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câştiguri financiare greu de suportat de către cetăţenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii iar în acest context eratic social şi economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecţie acestor categorii de cetăţeni”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit acesteia, companiile de asigurare de pe piaţa de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertenţe socio-economice pe piaţa de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie.

Proiectul îşi propune să descurajeze asigurătorii RCA să mai majoreze tarifele percepute asiguraţilor, inclusiv prin sancţionarea cu mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei.

Potrivit acestei iniţiative legislative, asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, ţine cont de directivele europene în materie, de experienţa altor state membre relativ la reglementarea acestei asigurări. Conform propunerii de act normativ, asigurătorii RCA vor fi obligaţi să nu depăşească tarifele de referinţă ale ASF. Prin prezenta, iniţiatorul doreşte să rezolve problemelor semnalate pe piaţa asigurărilor RCA.

Asiguratorii susțin că România riscă o procedură de infringement

Proiectul de plafonare a tarifelor de referinţă la RCA nu este în concordanţă cu Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene şi cu legislaţia europeană incidentă în domeniul asigurărilor şi riscă să atragă deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României în domeniul legislaţiei de profil, avertizează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat transmis, joi.

"Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România a luat notă cu îngrijorare şi suprindere de propunerea legislativă depusă la Senat pe 15 noiembrie, care prevede modificarea Legii 132/2017 privind RCA, în sensul plafonării preţurilor RCA la tarifele de referinţă ale ASF - Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Proiectul, care menţionează că este bazat pe o serie de informaţii oferite de "conciliatori", nu este în concordanţă cu Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene şi cu legislaţia europeană incidentă în domeniul asigurărilor, şi riscă să atragă deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României în domeniul legislaţiei RCA.

Acest lucru are loc în contextul în care prioritatea ar trebui să fie tocmai îndreptarea acelor aspecte din legislaţia naţională care au atras deja declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi nicidecum generarea unor noi încălcări ale legislaţiei europene prin legislaţia naţională", precizează reprezentanţii organizaţiei.

În acest context, UNSAR susţine că varianta de calcul propusă în proiectul de plafonare a tarifelor RCA este incompletă, "căci menţionează o serie de cifre care nu se regăsesc în argumentaţie".

"Mai mult, nu ia în considerare faptul că o societate de asigurare trebuie să suporte financiar, suplimentar faţă de despăgubirile plătite şi rezervele constituite (conform legislaţiei şi politicii interne de management al riscului) şi taxe de funcţionare, contribuţii la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Fondul Naţional de Protecţie, cheltuielile de distribuţie şi administrare, şi nu numai. Acelaşi calcul face referire la o daună medie pe clasa asigurărilor RCA de 8.000 lei.

Însă, conform Raportului ASF privind Evoluţia pieţei de asigurări în semestrul I 2021, dauna medie RCA în prima jumătate a anului s-a ridicat la 9.128 lei, iar dauna medie pentru vătămări corporale este 67.566 lei. Fireşte, orice operaţiune matematică subsecventă nu poate fi considerată a fi corectă. În expunerea de motive a proiectului se mai menţionează şi că profitul asigurătorilor pe linia RCA ar fi de 50%. Datele oficiale contrazic, însă, clar aceste afirmaţii. Astfel, indicatorii publicaţi de ASF privind rata daunei RCA arată că la fiecare 100 lei încasaţi din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puţin 9 lei pe care trebuie să îi aducă pentru a plăti daunele şi a constitui rezerve de daună adecvate", susţin oficialii UNSAR.

Potrivit sursei citate, la această rată a daunei se adaugă taxele de funcţionare, contribuţiile la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Fondul Naţional de Protecţie, precum şi cheltuielile de distribuţie şi administrare. "Astfel, rata combinată tehnică pentru RCA a ajuns în acest interval de timp la peste 142% (conform Raportului ASF privind Evoluţia pieţei de asigurări în semestrul I 2021, pag. 29) - adică acţionarii asigurătorului trebuie să vină cu bani pentru a susţine activitatea de asigurări RCA.

Subliniem că orice valoare a ratei combinate tehnice de peste 100% arată că o companie de asigurări pierde bani din activitatea sa de bază, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri). Aşadar, afirmaţia privind profiturile pe segmentul RCA este una incorectă, fapt confirmat şi de faptul că doar 8 companii de asigurări din România din 28 sunt autorizate să vândă asigurări RCA în prezent, în condiţiile în care, deşi numărul vehiculelor înmatriculate în România a crescut de la an la an, numărul asigurătorilor interesaţi să practice această formă de asigurare s-a restrâns", notează Uniunea.

UNSAR îşi exprimă încrederea în Parlamentul României "că orice modificare legislativă va fi făcută cu respectarea legislaţiei europene în materie, a principiilor tehnice ce guvernează domeniul asigurărilor şi numai după o atentă analiză".

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#RCA, #proiect de lege, #despagubiri, #nemultumiri asiguratori , #polite RCA