INS: Productia industriala a scazut in primele opt luni, ca serie bruta, cu 13,7%, fata de perioada similara din 2019

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 10:30
2317 citiri
INS: Productia industriala a scazut in primele opt luni, ca serie bruta, cu 13,7%, fata de perioada similara din 2019
Foto: Pixabay

Productia industriala a scazut in primele opt luni ale acestui an atat ca serie bruta cu 13,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,2%, comparativ cu perioada similara din 2019, a anuntat miercuri, 14 octombrie, Institutul National de Statistica (INS).

"In luna august 2020, productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 10,5% ca serie bruta si a crescut cu 3,9% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a fost mai mica cu 4,3% ca serie bruta si cu 5,1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In perioada 1 ianuarie - 31 august 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie -31 august 2019, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cu 13,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 14,2%", arata datele INS.

Indicele productiei industriale (IPI) este un indice de volum si masoara evolutia rezultatelor activitatilor cu caracter industrial dintr-o perioada fata de alta.

In luna august 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica fata de luna precedenta cu 10,5%, din cauza scaderilor inregistrate in toate cele trei sectoare industriale: industria prelucratoare (-12,1%), industria extractiva (-3,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,1%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mare fata de luna precedenta cu 3,9%. Industria prelucratoare a crescut cu 4,2%, in timp ce industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 3,7%, respectiv cu 1,2%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 4,3%, ca urmare a scaderilor din industria extractiva (-10,5%), industria prelucratoare (-4,3%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,6%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 5,1%, ca efect al scaderilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractiva (-10,2%), industria prelucratoare (-4,6%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,9%).

In perioada ianuarie-august 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 13,7%, din cauza scaderilor din industria prelucratoare (-15,2%), industria extractiva (-10,9%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,7%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada ianuarie-august 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, a scazut cu 14,2%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-15,3%), industria extractiva (-10,3%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,4%).

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#productie industriala, #scadere, #brut , #stiri economice