Primul satelit romanesc va fi lansat in doua luni cu ajutorul unei eco-rachete

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 14:00
Autor: Paul Barbu
Primul satelit romanesc va fi lansat in doua luni cu ajutorul unei eco-racheteFoto: Pixabay.com

Primul satelit romanesc urmeaza sa fie lansat, in luna iunie, din zona Marii Negre, lucru care va face din tara noastra cea de-a doua din Europa care va detine un satelit. Ce este interesant la acest satelit este faptul ca racheta care-l va propulsa in orbita este de productie romaneasca 100%.


Acesta este primul satelit al Romaniei, iar daca lansarea va fi un succes, atunci doar noi si Franta, dintre tarile UE, ne vom putea lauda cu faptul ca avem astfel de sateliti.

Pe langa scopul utilitatii unui astfel de satelit, Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) vrea sa castige un premiu de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeana care vrea sa stimuleze crearea de rachete de lansare reutilizabile la costuri foarte mici.

"EcoRocket se va lansa de sub apa, in iunie 2021, printr-o procedura inovatoare. In acest fel, vom obtine, practice, o flexibilitate exceptionala de lansare de pe orice mare sau ocean, fara a fi dependenti de o platforma de lansare fixa", scriau cei de la ARCA, intr-o postare pe Facebook.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Misiunile lor de lansare care includ operatiuni navale sunt foarte complexe. Acestea necesita un efort exceptional pentru coordonarea operatiunilor in stransa cooperare cu unitatile marinei, fortelor aeriene si aviatiei civile care sunt implicate activ.

"Cantitatea de date in timp real si implementarea procedurilor atat navale, cat si aeriene sunt extrem de solicitante. Pentru ca toate acestea sa se intample in conditii bune, tot personalul trece printr-un program de instruire atat in clasa, cat si practic, folosind echipamentul naval si de lansare. Antrenamentul face diferenta in ziua lansarii", mai spuneau cei de la ARCA.

Dotarile EcoRocket

EcoRocket va fi dotat cu o gama larga de senzori in timpul zborului inaugural.

Acestea includ transponderul Mode S, codificatorul de altitudine, patru balize de satelit, trei radio-balize, accelerometre multiple, senzori de presiune si temperatura si sase camere video care vor inregistra cu o rezolutie minima de Full HD pana la 4K.

Acestea vor permite ARCA sa urmareasca vehiculul in timp real prin mai multe platforme.

"Senzorii ne vor permite, de asemenea, sa determinam cu o precizie extrema si in timp real traiectoria vehiculului, viteza, altitudinea, etapizarea si secventa de recuperare. Majoritatea acestor senzori au fost calibrati in timpul misiunilor de zbor anterioare ale ARCA", mai spuneau cei de la ARCA.

 Articol citit de 10160 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  ceapa_verde
  07.04.2021, 21:40
  Articol inexact și documentat eronat
  In lista țărilor europene proprietare de sateliți apar 20 de tari și incă alte 5 entități sau asocieri europene. Intr-adevăr, Romania nu are incă un satelit.
  https://www.n2yo.com/satellites/?c=&t=country
  ARCA Spațial este o entitate privată Romano-americană cu sedii in Rm. Valcea(Ro) și in SUA, creată in 1999 de inginerul roman Dumitru Popescu.
  MacGigi
  07.04.2021, 19:43
  Foarte interesant, dar cat se poate de neclar. In aceeasi fraza,
  ARCA spune ca racheta va fi lansata de SUB apa, iar cu cateva cuvinte mai departe ca va fi lansata DE PE orice mare sau ocean.

  "EcoRocket se va lansa de sub apa, ... o flexibilitate exceptionala de lansare de pe orice mare sau ocean, fara a fi dependenti de o platforma de lansare fixa".

  Este o platforma submarina, este o platforma flotanta ?!?!? Este lansata dintr-un submarin ?!?!? Bun vom vedea detaliile in scurta vreme. In alt articol se spunea ca este o racheta cu apa, adica un fel de racheta cu vapori, o cratitza cosmica sub presiune :)))) Ma pasioneaza aventura spatiala a lui Musk. Si el foloseste mini-platforme flotante pe apa, dar racheta este un pic diferita :))))

  Alt semn de intrebare: toate lansarile de rachete se fac in general in zona Ecuatoriului, din motive fizice evidente. Oare a ajuns RO o tara "calda"?

  In fine, ARCA m-a facut curios. Am sa ma informez imediat :) Cat despre sateliti, orice pre-scolar stie sa construiasca un satelit. Problema este ca nu se mai gasesc caini din rasa Laika... ca sa le piloteze...
  renatoa
  07.04.2021, 15:24
  ARCA, noul Caritas
  ARCA este o firma care a prostit acum cativa ani sponsorii cu proiecte fantasmagorice, dupa care s-a mutat in USA unde a reusit acelasi lucru la guvernatoarea statului New Mexico, ocazie cu care seful ei a testat confortul inchisorilor americane o vreme.
  https://eu.lcsun-news.com/story/news/crime/2017/11/13/arca-ceo-dumitru-popescu-charged-fraud-embezzlement/859103001/

  Mai informati, baieti, mai informati...
  amicu
  07.04.2021, 14:54
  1 aprilie
  Pacaleala de 1 arpilie!
  manero
  07.04.2021, 14:22
  Paule
  esti penibil frate...doar Franta are sateliti? Toti au sateliti si civili si militari. Sunt si sateliti militari pe care-i folosesc la comun mai multe tari Nato dar asta-i alta poveste. Noi suntem pe lista cu Bulgaria, Albania, Kosovo, etc...
  cuiulluipepelea
  07.04.2021, 14:13
  ba paulica sateliti are toata lumea tunisia ne-a lasat de murt
  sa nu mai vorbesc de egipt si gana, si probabil daca e proiect arca va fi lansat pe o orbit a foarte joasa cam la 10 km , deocamdata arca a facut rahatul praf cu citeva teste ridicole si ceva desene animate.
  darnic00
  07.04.2021, 15:38
  Bai tovarase, tu citeste ce scrie, nu ce ai vrea tu sa scrie.
  Nu stiu cate rachete, sateliti sau farfurii zburatoare au tunisienii tai, sau egiptenii, sau ghanezii, dar stiu ca aia inca nu sunt europeni. Inca, poate cand se va oficializa "geografia" stiuta de tine, da, si africanii vor fi europeni. Aici e vorba de tari din Europa, unde, spre mandria noastra suntem al doilea Popor, sau a doua Tara care are propriul satelit.
  cuiulluipepelea
  07.04.2021, 15:58
  bai tovarasica,
  mindrestete de pe acuma cu un desen animat prost facut ca avionul supersonic care decoleaza de pe apa care lanseaza sateliti de la 30 km altitudine, pe cind pentru racheta cu apa care se lanseaza de sub apa alta bazaconie bucurate si viseaza in culori .