Banca centrală a Indiei ar putea lansa primul program test pentru o monedă digitală până în decembrie

Duminica, 29 August 2021, ora 07:461169 citiri
Banca centrală a Indiei ar putea lansa primul program test pentru o monedă digitală până în decembrie
Acestea sunt numite monede digitale ale băncii centrale sau CBDC/ FOTO Pixabay

Banca Rezervelor din India (RBI) ar putea primul său program test pentru o monedă digitală până în luna decembrie.

Bănci centrale, inclusiv din China, Europa şi Marea Britanie, explorează monedele digitale care ar fi emise de acestea, fie creditorilor comerciali, fie direct publicului.

Acestea sunt numite monede digitale ale băncii centrale sau CBDC - monede legale în formă digitală şi sunt în esenţă versiunea online a monedelor lor fiduciare respective. În cazul Indiei, aceasta ar fi rupia digitală.

”Suntem extrem de atenţi cu privire la asta, deoarece este un produs complet nou, nu doar pentru RBI, ci la nivel global”, a declarat guvernatorul băncii centrale, Shaktikanta Das.

RBI studiază diferite aspecte ale unei monede digitale, inclusiv securitatea acesteia, impactul asupra sectorului financiar al Indiei, precum şi modul în care aceasta ar afecta politica monetară şi moneda aflată în circulaţie, potrivit guvernatorului.

Das a adăugat că banca centrală explorează, de asemenea, alegerea între a avea un registru centralizat pentru moneda digitală sau aşa-numita tehnologie de registru distribuit (DLT). DLT se referă la o bază de date digitală care permite participanţilor multipli să acceseze, să partajeze şi să înregistreze tranzacţii simultan. Un registru centralizat înseamnă că baza de date este deţinută şi operată de o singură entitate - în acest caz, banca centrală.

"Cred că până la sfârşitul anului, ar trebui să putem să începem primele noastre teste", a declarat Das pentru CNBC.

Adjunctul său, T Rabi Shankar, a declarat luna trecută că banca centrală lucrează la ”o strategie de implementare pe etape” pentru o monedă digitală.

Băncile centrale şi-au intensificat eforturile în privinţa monedelor digitale în ultimul an, după o scădere a utilizării numerarului şi un interes tot mai mare pentru criptomonede precum bitcoin.

Banca Populară a Chinei este în fruntea acestor eforturi, în mai multe oraşe având loc teste în condiţii reale.

Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei analizează, de asemenea, un euro digital şi, respectiv, un CBDC în Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii