Prima crestere a somajului in Germania, in ultimele 18 luni

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 17:30908 citiri
Prima crestere a somajului in Germania, in ultimele 18 luni

Germania a raportat prima crestere a somajului de la inceputul anului trecut pana in prezent, ceea ce ar putea fi un semnal pentru o plafonare a cresterii economiei germane.

Somajul ajustat sezonier a crescut cu 10.000 de noi someri in octombrie, prima crestere din februarie 2010 pana in prezent. Cresterea neasteptata a intrerupt un trend pozitiv in care cifrele somajului german se situau la nivelurile minime inregistrate de la inceputul anilor '90, noteaza Financial Times.

Somajul a crescut pana la 7 procente, de la 6,9 procente in septembrie.

Analistii considera ca aceasta inversare de trend nu semnifica neaparat un punct de cotitura in economia germana, desi cresterea economica din septembrie a fost una modesta. Pe de alta parte, la nivel declarativ, majoritatea companiilor germane sunt interesate sa faca angajari in perioada urmatoare.

Desi economia germana a inregistrat o crestere puternica si in cel de-al treilea trimestru, in ciuda contextului nefavorabil care afecteaza intreaga Europa, majoritatea analistilor considera ca in trimestrul 4 cresterea va intra in teritoriu negativ. Totusi, pentru moment nu exista riscul recesiunii - definita prin doua trimestre succesive de crestere economica negativa.