Pretul titeiului a crescut din cauza sanctiunilor impotriva Iranului

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:531216 citiri
Pretul titeiului a crescut din cauza sanctiunilor impotriva Iranului
Foto: Arhiva

Pretul titeiului a crescut marti, dupa o perioada de patru zile, din cauza sanctiunilor aplicate Iranului. Statele Unite, Marea Britanie si Canada au decis sa intrerupa livrarile de petrol brut din aceasta tara.

Cotatia titeiului cu livrare in ianuarie a urcat marti cu 1,52 dolari pe piata americana, ajungand la 98,49 dolari/baril, conform Christian Science Monitor.

"S-a creat un risc geopolitic dupa ce tarile vestice au pus presiuni asupra Iranului, prin taierea legaturilor financiare si aplicarea de sanctiuni in industria petrolului. Aceste lucruri maresc sansele ca importul de petrol brut din aceasta tara sa fie intrerupt", considera analistul Carsten Fritsch.

Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a anuntat joi ca a impus noi sanctiuni asupra a 22 de companii iraniene afiliate la IRISL (Liniile de Transport ale Republicii Islamice Iran), care afecteaza in primul rand sectorul bancar si cel petrolier. Decizii asemanatoare au fost luate si de catre Marea Britanie si Canada.

SUA si aliatii acuza Iranul ca dezvolta un program nuclear militar si se foloseste de acest pretext pentru a pune presiune pe Consiliul de Securitate ONU ca sa aplice, in iunie, al patrulea set de sanctiuni impotriva sectorului financiar si militar din Iran.