Pretul petrolului ar putea baga Rusia in recesiune

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 23:104034 citiri
Pretul petrolului ar putea baga Rusia in recesiune
Foto: UNIFeed

Economia Rusiei va intra in recesiune anul viitor daca pretul barilului de petrol scade sub 60 de dolari, iar SUA si aliatii sai inaspresc sactiunile pe care i le-au impus in contextul crizei din Ucraina, a declarat ministrul rus de Finante, Anton Siluanov.

Totodata, in conditiile in care pretul petrolului ar ramane neschimbat si nu ar fi introduse noi sanctiuni, economia Rusiei, cel mai mare exportator mondial, nu va creste cu mai mult de un procent, a mai declarat Siluanov, citat de Bloomberg.

"Recesiunea este inevitabila in 2015 daca situatia se inrautateste (...) Daca pretul petrolului scade sub 60 de dolari pe baril, economia va avea crestere negativa", a adaugat ministrul rus de Finante.

Pretul petrolului Brent, pret de referinta, s-a situat marti sub 80 de dolari pe baril, informeaza sursa citata.

Un sondaj Bloomberg realizat in randul investitorilor internationali a reliefat faptul ca Rusia reprezinta cel mai mare risc pentru pietele financiare din toata lumea si va pierde cel mai mult de pe urma scaderii pretului petrolului.

Rusia, cel mai mare pericol pentru intreaga lume

Astfel, intrebati care sunt cele mai periculoase scenarii, 52% dintre participantii la studiul Bloomberg au indreptat degetul catre conflictul dintre tara condusa de Vladimir Putin si ucrainieni.

Pe de alta parte, 26% au apreciat ca Statul Islamic este cel mai mare risc pentru pietele financiare, iar Ebola a obtinut cam 5%.

In plus, investitorii sustin ca Statele Unite ar putea profita cel mai mult de pe urma scaderii pretului petrolului, iar Rusia va fi principalul pierzator.

Cu toate acestea, Rusia le-a transmis oficialilor UE ca isi doreste sa aiba relatii "pe baze de egalitate si reciproc avantajoase", dar a atras atentia ca Moscova nu va implora Vestul sa renunte la sanctiunile economice "impuse unilateral".

Lavrov: Rusia nu va implora Vestul sa ridice sanctiunile

"Moscova spera ca relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana nu au ajuns la un punct 'fara intoarcere'", a spus marti ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Minsk, informeaza agentia rusa Itar Tass.