Presedintele Portugaliei da semnalul pentru relansarea cooperarii economice cu Romania

Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:45
5814 citiri
Presedintele Portugaliei da semnalul pentru relansarea cooperarii economice cu Romania
Foto: Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Presedintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, aflat intr-o vizita de stat in Romania, a participat joi la forumul de afaceri Romania - Portugalia, unde s-a intalnit cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban.

Cu aceasta ocazie, liderul portughez a punctat ca isi doreste ca acest forum economic sa duca la intarirea relatiilor economice dintre cele doua state.

"Acest forum este o ocazie excelenta pentru a imbunatati relatiile dintre Romania si Portugalia. M-as bucura ca firmele romanesti prezente aici sa stabileasca legaturi cu cele portugheze. Companii portugheze activeaza deja in romania, in diferite domenii, ceea ca ma face sa cred ca putem creste valoarea schimburilor comerciale", a declarat Anibal Cavaco Silva.

Acesta a punctat ca, in ultimii ani, Portugalia a facut eforturi pentru a-si imbunatati rezultatele macroeconomice si a-si reveni de pe urma crizei economice care a afectat Uniunea Europeana.

"In ultimii patru ani, in Portugalia se desfasoara un program pentru a avea un mediu pro-business, iar rezultatele vorbesc de la sine: dupa o crestere a PIB de 1% in 2014, pentru 2015 se estimeaza o crestere de aproximativ 1,8%. De asemenea, se inregistreaza o scadere a ratei somajului, in timp ce exporturile cresc in mod constant, iar investiile isi revin", a adaugat presedintele portughez.

Pe de alta parte, Anibal Cavaco Silva a mentionat ca, datorita legaturilor istorice, Portugalia are o pozitie foarte buna pe pietele din Africa si America Latina, ceea ce ii permite sa fie un punct de legatura pentru tarile care vor sa investeasca in acele regiuni.

La randul sau, presedintele CCIR, Mihai Daraban, a precizat ca, in prezent, in Romania activeaza 529 de companii portugheze, cu un capital social subscris de circa 235 milioane de de euro.

"Relatiile Romaniei cu Portugalia sunt excelente, cu un dinamism crescut. Companii portugheze sunt prezente in Romania, in domenii cheie, precum constructii, farmaceutice, transporturi, energie regenerabila", a spus Daraban.

El a subliniat ca oamenii de afaceri romani sunt foarte deschisi la cooperarea cu cei portughezi si ca potentialul relatiilor economice este departe de a fi atins.

"CCIR va acorda sprijin companiilor portugheze interesate de Romania precum si oamenilor de afaceri romani care vor sa se extinda pe piata din Portugalia. In domeniul IT, spre exemplu, Romania detine un avantaj competitiv si multe produse create aici isi pot gasi clienti printre companiile mici si mijlocii din Portugalia", a mai spus Daraban.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#presedinte Portugalia vizita Romania, #relatiie economice Romania Portugalia, #Mihai Daraban Portugalia, #CCIR Portugalia , #comert