Presa din Spania scrie despre "miracolul aparent" al economiei romanesti

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 20:46
11883 citiri
Presa din Spania scrie despre "miracolul aparent" al economiei romanesti
Foto: Pixabay

Romania a reusit, prin cresteri de salarii si reduceri de impozite, sa stimuleze consumul intern si cresterea economica, care in primul trimestru al acestui an a ajuns la 5,6%, cea mai ridicata rata din Uniunea Europeana.

Totusi, acest "miracol" aparent, in una dintre cele mai sarace tari dintre cele 28 de state membre UE, a dat nastere unui scepticism in randul expertilor, majoritatea acestora considerand-o nesustenabila, comenteaza EFE, cea mai importanta agentie de presa din Spania.

Cresterea semnificativa a salariilor functionarilor, de peste 20%, si a salariului minim, care in ultimii doi ani a ajuns la 310 euro, de la 220 euro, sunt principalii factori ai "boom-ului" economic romanesc. La aceasta se adauga faptul ca Executivul social-democrat a redus taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% la 9% in iunie 2015, in timp ce cota generala de TVA a scazut de la 24% la 20% in ianuarie 2016 si la 19% la inceputul acestui an.

"Cresterea economica puternica se datoreaza avansului semnificativ al consumului, alimentat de cresterea salariilor si diminuarea impozitelor, dar aceasta va functiona doar pe termen scurt", a declarat pentru EFE presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru. "Cu siguranta, daca avem o crestere a consumului fara sprijinul altui sector economic, atunci va creste deficitul comercial si cel al contului curent", a adaugat Dumitru.

Deficitul comercial al Romaniei s-a ridicat la 3,36 miliarde euro in primul trimestru din 2017, fiind cu 20,3% mai mare fata de cel din perioada similara din 2016, si balanta contului curent a inregistrat un deficit de 690 milioane euro, de doua ori mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Cresterea economica este corelata cu cea a deficitului public al Romaniei, care a crescut de la 1,8% la 3,2% de la finele anului trecut pana la 31 martie 2017, conform Biroului European de Statistica.

Comisia Europeana, la randul sau, estimeaza ca Romania va avea o crestere economica de 4,8% in 2017, in timp ce Guvernul de la Bucuresti se asteapta la 5,6%, ceea ce, daca se va realiza, va duce la un PIB record de 183 miliarde euro la finele anului.

Aceste date macroeconomice incurajatoare au animat actualul guvern social-democrat sa promita in continuare cresteri salariale pentru functionari si pensionari, o strategie criticata drept populista.

Companiile fug de la noi

"Politicile salariale cu tenta populista atrag consecinte grave asupra preturilor bunurilor si competitivitatii", a explicat, pentru EFE, Lucian Croitoru, consilier de politica monetara la Banca Nationala a Romaniei.

In 2015, peste 1,35 milioane dintre cei 4,6 milioane salariati ai tarii lucrau in administratia publica.

Croitoru considera ca majorarea salariala a fost adoptata in detrimentul investitiei publice, care a scazut cu 60% in bugetul pentru 2017. "Nu se poate forta iesirea din categoria tarilor cu mana de lucru ieftina fara a imbunatati productivitatea", a subliniat Croitoru.

In anii trecuti, numeroase companii, precum Continental sau Renault, si-au mutat o parte din productie in Romania, datorita salariilor reduse, dar situatia actuala au facut ca multe dintre acestea sa se gandeasca la plecare.

Conform Asociatiei Intreprinderilor Mici si Mijlocii, o treime dintre companiile pe care le reprezinta si-a redus numarul de angajati ori s-au inchis, incepand din octombrie 2015, in special din cauza costurilor, dar si lipsei de personal, datorate, printre altele, emigratiei.

Indicele somajului a ajuns in august la 5,1% (circa 466.000 someri), un minim istoric, desi, potrivit lui Dumitru, aceste date nu reflecta intreaga realitate. "Sunt multe persoane care practica o agricultura de subzistenta si care nu figureaza ca someri, si multe altele care continua sa plece din tara", a spus el.

Se estimeaza ca circa 85.000 romani vor pleca din tara pe parcursul acestui an.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#consum economie Romania, #economie Romania, #analiza economie Romania , #crestere economica
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Râde oală spartă (și-n ***ând, țăndări) de ciob...