Prețurile cu amănuntul vor continua creșterea accelerată, estimează managerii din economie

Marti, 28 Februarie 2023, ora 17:10
1314 citiri
Prețurile cu amănuntul vor continua creșterea accelerată, estimează managerii din economie

Managerii din economia românească anunță o stagnare economică pentru perioada februarie – aprilie 2023, în care volumele de producție vor crește cel mult moderat în anumite domenii.

Prețurile în schimb vor continua să crească, chiar dacă ritmul de creștere nu va mai fi la fel de susținut ca în 2022.

Doar în zona comerțului cu amănuntul managerii din economie se așteaptă la o nouă creștere accentuată a prețurilor.

Cresc prețurile în industrie și construcții

Managerii din industria prelucrătoare preconizează o creștere moderată a a volumului producţiei (sold conjunctural +8%) în perioada februarie – aprilie 2023.

În schimb, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în perioada amintită (sold conjunctural +27%), așa cum reiese din ancheta de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică în luna februarie 2023 printre managerii din cele mai importante domenii ale economiei naționale.

Și în activitatea de construcţii se va înregistra pentru aceeași perioadă o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). În mod similar cu evoluțiile din industria prelucrătoare, managerii care activează în domeniu preconizează o creștere pentru preţurile lucrărilor de construcţii în perioada următoare (sold conjunctural +38 %).

Trebuie precizat că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Activitatea în comerțul cu amănuntul stagnează

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru perioada februarie – aprilie o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%).

În acest domeniu, managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +41%).

Conform estimărilor din luna februarie 2023, și cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +19%).

Consumul privat pierde din viteză

Trebuie amintit faptul că ultimele previziuni realizate de Banca Națională a României vorbesc despre o reducere semnificativă a creșterii economice în 2023, pe fondul contractării consumului privat.

În ciuda luptei guvernanților de a crește investițiile directe în economia autohtonă, consumul gospodăriilor va rămâne principalul determinant al avansului economic.

În condițiile decelerării puternice a creșterii consumului privat în 2023, îndeosebi pe fondul inflației încă ridicate și al ratelor mărite ale dobânzilor la creditele și depozitele populației, încrederea consumatorilor va fi însă puternic afectată.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie , #stiri economice