Povestea satului din Dolj, unde oamenii s-au opus cu scandal sa le fie ucisi porcii: Analizele au confirmat pesta la doua saptamani de la moartea primului porc

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 14:05
11555 citiri
Povestea satului din Dolj, unde oamenii s-au opus cu scandal sa le fie ucisi porcii: Analizele au confirmat pesta la doua saptamani de la moartea primului porc
Foto: Arhiva Ziare.com

O zi intreaga nu le-a fost suficienta unor medici veterinari din Dolj pentru a-i convinge pe oamenii dintr-un mic sat ca porcii lor ar putea fi bolnavi de pesta si ca trebuie ucisi.

Localnicii din satul doljean Comanicea - parte a comunei Secu - s-au facut foc si para in dimineata zilei de miercuri, cand au vazut ca vin echipele Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) sa le ucida porcii.

Nemultumiti, speriati si convinsi ca vor ramane atat fara animale, cat si fara banii, zeci de oameni s-au strans la intrarea in sat, hotarati sa nu-i lase pe medici sa intre. Oamenii erau revoltati din cauza ca in satul lor niste porci murisera in urma cu doua saptamani si de atunci nimeni nu pomenise macar despre pesta porcina africana (PPA).

Cum se face deci - se intrebau acum oamenii - ca s-a confirmat brusc boala asta necrutatoare, aparuta parca de nicaieri la Comanicea?

Detalii privind situatia a oferit pentru Ziare.com directorul adjunct al DSVSA Dolj, dr. Costica Retea.

"Medicii veterinari au recoltat pe data de 17 octombrie probe de la niste porci morti ai unor gospodari din satul Comanicea, comuna Secu. Nu exista, la acel moment, suspiciune de pesta porcina acolo. S-au recoltat probele si au fost trimise la laborator, pentru monitorizare. Noi facem monitorizarea asta, chit ca e sau nu pesta.

Porcii morti - o scroafa si mai multi purcei - au fost ingropati in curtea proprietarului. Este o procedura care prevede acest lucru si care include dezinfectia spatiului. Repet, nu exista in cauza suspiciune de pesta!

Si tocmai pentru ca nu exista suspiciune, probele n-au fost analizate in regim de urgenta, iar rezultatele au venit abia la sfarsitul lunii. Din pacate, acestea demonstrau clar ca era vorba despre pesta.

S-a tinut sedinta de Comitet pentru Combaterea Bolilor si s-a luat decizia uciderii celor 90 de porci din sat. La urma urmei, decat sa astepti si dupa sa fie nevoie sa-i ucizi pe toti, din intreaga comuna, mai bine sa se procedeze asa.

A doua zi, de dimineata (pe 31 octombrie - n.red.), ne-am prezentat cu echipele de ucidere la intrarea in sat. Unde ne asteptau oamenii, mobilizati, pregatiti sa ne impiedice sa ucidem porcii. A durat ceva. Au stat oamenii mei o zi intreaga acolo si n-au putut intra. Abia pe seara au reusit sa ucida preventiv vreo 18 porci", a declarat dr. Costica Retea.

Tocmai cand sperau ca oamenii din Comanicea s-au linistit si ii vor lasa sa isi faca treaba, medicii veterinari au avut surpriza: in dimineata zilei de joi, doljenii din sat se pregateau iarasi pentru o runda de scandal. Dar, in cele din urma, s-au calmat din nou. Mai de dimineata, de aceasta data, cat sa poata si veterinarii sa ucida porcii ramasi prin sat.

Primarul comunei Secu, Dan Victor Marian, spune ca oamenii isi mai taiasera din porci inca dinainte sa se auda despre pesta. Si-au mai taiat si azi noapte, dupa ce boala s-a confirmat. Cu toate astea, mai au si medicii veterinari de treaba, nu-i problema!

"Oamenii nu au avut aceasta atitudine pentru ca ar fi rai. Doar n-au inteles de la inceput cum se dau despagubirile. Asa ca si-au zis 'Decat sa imi dea 5 lei pe porc, mai bine nu-i lasa sa-l ia'. Am vorbit cu ei si pana la urma s-au linistit. La acest moment, uciderile preventive se fac in liniste.

Sigur, oamenii si-au mai taiat din porci. Daca Directia Sanitara Veterinara va vrea sa ridice si carnea animalelor sacrificate, eu sunt sigur ca oamenii nu se vor opune. Sigur, in conditiile in care vor fi despagubiti si pentru carne", a declarat pentru Ziare.com primarul comunei Secu, Dan Victor Marian.

Intrebarea este: cati localnici din Comanicea au circulat prin toata Oltenia, in ultimele doua saptamani, cat le-a luat autoritatilor sanitare veterinare sa confirma ca animalele din sat murisera de pesta? Si cati dintre sateni or fi dus, intre timp, pe la rudele din alte judete porci vii sau carne de la animale sacrificate, riscand astfel sa raspandeasca boala....

Pana la acest moment, prezenta pestei s-a mai confirmat in alte 16 judete din Romania, iar numarul focarelor este de circa 1.050. In plus, nu mai putin de 354.604 de porci au fost ucisi, in incercarea de a preveni raspandirea bolii. In 2018, Romania a fost cea mai afectata de epidemia de pesta dintre toate statele membre UE. Iar numarul de focare continua sa creasca, de la o saptamana la alta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#Dolj pesta scandal ucidere preventiva, #pesta scandal Dolj, #porci pesta Dolj epidemie , #pesta porcina