Politicile Bruxellesului încep să dea roade: Reducere cu 5% a numărului de porci în UE în doar un an de zile!

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 16:50
4197 citiri
Politicile Bruxellesului încep să dea roade: Reducere cu 5% a numărului de porci în UE în doar un an de zile!

Politicile Comisiei Europene de descurajare a creșterii animalelor de fermă, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect se seră, încep să se vadă în scăderea populațiilor de animale.

În doar un an de zile, între 2022 și 2021, populația de porci a scăzut cu 5% în Uniunea Europeană, iar cea de bovine cu 1%.

Este o tendință descrescătoare ce se poate observa în ultimul deceniu la nivelul UE, România consemnând între 2022 și 2012 unele dintre cele mai mari declinuri procentuale ale populației de porcine și bovine.

Comisia Europeană descurajează creșterea animalelor de fermă

La finele anului trecut, Uniunea Europeană avea 134 de milioane de porci, 75 de milioane de bovine, 59 de milioane de ovine și 11 milioane de capre.

În noiembrie/decembrie 2022, numărul de porci a scăzut în UE cu 5% față de noiembrie/decembrie 2021, iar populația de bovine a scăzut cu 1% în aceeași perioadă, respectiv doar un an de zile.

Diminuarea numărului de ovine este cu 2% în aceeași perioadă, iar al populației de caprine cu 3%, arată datele publicate de Eurostat.

Comisia Europeană este decisă și acționează ferm pentru reducerea numărului de bovine, porcine și de alte animale crescute în ferme în UE.

Aproximativ 14 milioane de tone de boabe de soia sunt importate de UE în fiecare an pentru a hrăni animalele precum porcii, bovinele și puii. Nu numai că regiunea depinde de importuri, dar și amprenta de carbon a transportului recoltei este o preocupare, scria încă din 2020 în revista de cercetare și inovație a Uniunii Europene, Horizon.

În același timp, insectele comestibile pot fi crescute folosind cu 50% până la 90% mai puțin teren în comparație cu animalele convenționale și produc de aproximativ 100 de ori mai puține emisii de gaze cu efect de seră, arată sursa citată.

Fermele care produc viermi și insecte pentru consum uman vor avea parte de subvenții tot mai generoase, a anunțat Bruxellesul, în detrimentul clasicelor ferme în care sunt crescute animale precum porcii sau vacile.

România, declin abrupt în ultimul deceniu

În ultimul deceniu, populația de animale a scăzut pentru toate speciile. Populația de capre a cunoscut cea mai puternică scădere în această perioadă (minus 9 puncte procentuale în 2022 față de 2012).

Populația de porci a scăzut în perioada 2022 – 2012 cu 5,9% în UE, România consemnând al treilea cel mai mare declin procentual dintre țările blocului comunitar, de 34,9%, după Slovacia - 39,74% și Lituania – 36,28%.

România a pierdut într-un deceniu 1,8 milioane de porci, de la 5,2 milioane de animale în 2012 ajungând la 3,4 milioane în 2022.

Populația de vaci a scăzut în perioada 2022 – 2012 cu 3,47% în UE, România consemnând al șaselea cel mai mare declin procentual dintre țările blocului comunitar, de 9,16%, după Germania – 12,07%, Lituania – 11,97%, Grecia – 11,4%, Franța – 10,84% și Slovacia – 9,56%.

România a pierdut într-un deceniu peste 184 de mii de bovine, de la 2 milioane de animale în 2012 ajungând la 1,8 milioane în 2022.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie , #stiri economice