Politica FMI: Daca nu vreti, va obligam

Sambata, 15 Mai 2010, ora 12:54
1872 citiri
Politica FMI: Daca nu vreti, va obligam

Statele dezvoltate au in fata o misiune "titanica" in incercarea de a restabili nivelul datoriei publice la cel inregistrat inainte de criza, dar, daca nu vor reusi, vor fi afectate de majorarea costurilor imprumuturilor si limitarea cresterii economice, se arata intr-un raport publicat vineri de Fondul Monetar International.

Daca datoria guvernamentala nu va fi redusa, potentialul de crestere in tarile dezvoltate ar putea scadea anual cu mai mult de 0,5%, sustine FMI. Pentru evitarea acestui fenomen, economiile dezvoltate trebuie sa inverseze deficitul de cont curent, situat acum, in general, la 4,9 la suta, intr-un surplus, in medie, de 3,8 la suta, pana in 2020, arata site-ul oficial al FMI.

Conform raportului FMI, modalitatile prin care poate fi realizat acest lucru sunt reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor, ambele fiind foarte nepopulare, ceea ce face ca adoptarea lor in practica sa fie foarte dificila. In acest context, FMI sustine, in raportul citat, ca situatia Greciei este un exemplu pentru a demonstra ca, daca guvernele nu reusesc sa actioneze, pietele financiare le pot forta sa ia masuri.

Majoritatea economiilor avansate inca resimt efectele recesiunii, considerata de FMI ca cea mai mare de la sfarsitul celui de la al Doilea Razboi Mondial. Incertitudinile privind datoria guvernamentala au dus la cresterea costurilor nu numai in Grecia, ci si in Portugalia, Irlanda si Spania. Pentru multe economii avansate, inclusiv Statele Unite si Japonia, imbatranirea populatiei va adauga o presiune suplimentara asupra finantelor tarii in urmatorii ani.

FMI propune SUA sa introduca TVA, iar Japoniei sa dubleze valoarea, foarte mica a TVA, ceea ce ar putea duce la o crestere de 4,5 la suta din PIB, respectiv de 2,6 la suta din PIB, in aceste state, se arata in raportul FMI. Alte optiuni includ cresterea accizelor la alcool, tutun si combustibil si majorarea taxelor pe proprietate.

Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Samsung anunță inovații AI pentru interfața One UI 6.1.1
Recent, au apărut zvonuri că Samsung, în colaborare cu Google, dezvoltă noi funcții de inteligență artificială (AI) pentru linia de smartphone-uri. Potrivit ultimelor rapoarte, următoarea...
#fmi, #politica FMI, #datorii FMI , #economie politica