Super-podul de la Braila are deja probleme. Infiltratii de apa la baza pilonilor de sustinere

Vineri, 18 Iunie 2021, ora 19:0911160 citiri
Super-podul de la Braila are deja probleme. Infiltratii de apa la baza pilonilor de sustinere
Podul suspendat de la Braila are o lungime totala de 1,97 kilometri FOTO Facebook/ Catalin Drula

Mult-trambitata constructie peste Dunare de la Braila se pare ca intampina deja primele probleme serioase. La nivelul pilonilor podului au fost identificate infiltratii care pot pune in real pericol intregul ansamblu.


Un clip video care prezinta apa scurgandu-se la baza podului a aparut in data de 11 iunie pe YouTube, iar acesta face o paralela cu podul care s-a prabusit in orasul italian Genova in anul 2018, scrie Libertatea.ro. Colapsul structurii a omorat atunci 43 de oameni si a lasat altii 600 fara case, potrivit ziarului britanic The Guardian.

Compania Nationala de Administrare a Infracturii (CNAIR) sustine ca "aparitia infiltratiilor la blocurile de ancoraj este o situatie neprevazuta" si ca a cerut o expertiza tehnica si o "interventie de urgenta" in vederea remedierii, plus monitorizarea "stricta si permanenta" a lucrarilor.

"Prin expertiza tehnica (...) au fost prevazute masuri de supraveghere a situatiei infiltratiilor (monitorizare fisuri si tasari), precum si masuri de interventie graduala pana la inlaturarea completa a infiltratiilor. De asemenea, pentru buna exploatare a podului si corecta monitorizare a acestuia sunt initiate unele actiuni pentru formarea unui grup de specialisti care vor administra acest obiectiv de investitii", se arata in raspunsul primit de Libertatea la CNAIR.

"Mai subliniem ca in vederea evitarii aparitiei unor consecinte asupra capacitatii structurale a blocurilor de ancoraj, antreprenorul a inceput lucrarile de etansare a rosturilor. Aceste lucrari se realizeaza in baza unei proceduri tehnice de executie aprobate de inginer", conform CNAIR.

Constructorilor li s-ar putea cere sa prelungeasca garantia lucrarii in cazul in care vor mai fi constatate ulterior noi degradari si infiltratii.

Lucrarile la podul peste Dunare de la Braila sunt estimate la doua miliarde de lei si sunt realizate de grupurile Astaldi (Italia) si IHI Infrastructure (Japonia).