Planul secret al Rusiei cu Iranul

Autor: Ana Ilie
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 08:07
3834 citiri
Planul secret al Rusiei cu Iranul
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia incearca sa isi extinda influenta prin comertul cu petrol si ar urmari sa obtina acces la o noua parte a planetei printr-un targ cu Iranul.

In urma negocierilor cu Iranul privind o ruta secreta pentru livrarile ruse de petrol, Rusia ar urma sa aiba acces la Golful Persic, scrie Business Insider.

Prin schimbul de titei intre Rusia si Iran ar fi facilitate exporturile de petrol rusesc in Asia si mai departe, speculeaza publicatia citata.

Adjunctul ministrului iranian al Petrolului, Amir Hossein Zamaninia, a dezvaluit ca reprezentanti ai companiilor ruse de energie vor sosi in Iran saptamana aceasta pentru a discuta schimbul.

Rusia nu are acces la rutele comerciale dincolo de Pacific si Arctica, in vreme ce Iranul are acces, prin porturile sale de la Golful Persic.

In schimb, Rusia are porturi la Marea Caspica, ce ii ofera o ruta scurta de livrare in Iran.

Potrivit schemei de schimb ce se negociaza zilele acestea, Rusia ar urma sa livreze titei in Iran, in schimbul unor cantitati similare livrate din Iran in Rusia.

Oficialii spun ca petrolul rusesc ar urma sa fie utilizat in provinciile nordice ale Iranului. Insa intelegerea ruso-iraniana deschide si o alta posibilitate - aceea ca titeiul rusesc sa fie trimis mai departe, in sud, si chiar exportat prin porturile de la Golful Persic.

Astfel, Rusia ar avea acces la pietele din Oceanul Indian, inclusiv cumparatori din Asia, ceea ce ar schimba dinamica comertului cu titei in acea parte a lumii.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#Rusia Iran intelegere petrol, #Rusia Iran negocieri livrari titei , #petrol