Pierderi de milioane de dolari pentru Romania, din cauza conflictului din Libia

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 21:082011 citiri
Pierderi de milioane de dolari pentru Romania, din cauza conflictului din Libia
Foto: Daylife

Din cauza conflictului din Libia, firmele romanesti care exportau in aceasta tara au oprit livrarile de marfuri, prejudiciile ridicandu-se la milioane de dolari.

In anul 2010, valoarea exporturilor companiilor romanesti catre Libia se ridica la 59,2 milioane de dolari, in timp ce importurile erau de 45,9 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate Ziare.com de catre Ministerul Economiei.

O comisie trimisa de Moammar Gaddafi a ajuns, luni, in Europa, pentru a negocia termenii incetarii focului, deoarece nu poate exista o rezolvare militara a acestui conflict, potrivit spuselor acestora.

Totusi, in realitate, trupele lui Gaddafi au continuat sa bombardeze orasul Brega, un nod important de transport pentru petrol, in ciuda faptului ca, pe langa fortele rebele, acolo se gasesc si foarte multi civili.

Pe de alta parte, analistii internationali sunt de parere ca acest conflict influenteaza foarte mult pretul petrolului, care a atins nivelul maxim al ultimilor doi ani.

Potrivit oficialilor din Ministerul Economiei, conflictul din Libia reprezinta, insa, doar unul din factorii care influenteza pretul petrolului pe piata internationala. In Romania, pretul produselor petroliere, inclusiv carburantii, e determinat de mai multi factori: evolutia pretului titeiului pe piata internationala, preturile externe ale carburantilor, cursul de schimb leu-dolar, in conformitate cu calendarul de armonizare cu Uniunea Europeana a accizelor pentru produsele petroliere.

In cazul Japoniei, schimburile comerciale ale Romaniei cu aceasta tara afectata de un dezastru natural s-au ridicat, in 2010, la 479,74 de milioane de dolari, din care 186,5 milioane de dolari au reprezentat exporturi (cu 66,21 la suta mai multa fata de nivelul din anul precedent) si 293,24 de milioane de dolari au fost importuri (cu 4,85% peste nivelul din 2009).

Totusi, avand in vedere ca industria romaneasca auto nu importa componente din Japonia, oficialii Ministerului Economiei apreciaza ca probleme din aceasta tara nu vor avea consecinte negative nici asupra exportului, nici asupra importului romanesc.