Cele doua mari obstacole din lumea criptomonedelor: fraudele si modele digitale ale bancilor centrale

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 29 Martie 2021, ora 19:35
6619 citiri
Cele doua mari obstacole din lumea criptomonedelor: fraudele si modele digitale ale bancilor centrale
Foto: Pixabay.com

Peste 400.000 de crypto-fraude au fost documentate doar in anul 2020, fiind inregistrata o crestere cu 40% fata de 2019, potrivit unui studiu al companiei de prevenire a fraudelor, Bolster.

In conditiile in care criptomonedele castiga tot mai mult interes din partea utilizatorilor de retail, din cauza familiilor care inca mai sufera financiar pe seama pandemiei, oficialii Bolster afirma ca in 2021 fraudele cu criptomonede vor creste cu 75%.

Directorul de tehnologie si co-fondator al companiei, Shashi Prakash este de parere ca fraudele cu monede virtuale au avut printre cele mai rapide cresteri in categoria de infractiuni mondiale. Prakash mai spune ca, atata timp cat industria criptomonedelor, vor fi si mai multe campanii de fraudare a oamenilor.

"Acesti crypto-infractori sunt foarte oportunisti si creeaza escrocherii cu legatura stransa cu proiectele de criptomonede in trend pentru ca stiu ca aceste proiecte sunt noi, in general", a afirmat co-fondatorul Bolster.

Si cei de la Chainalysis au postat un studiu asemanator legat de furturile de monede virtuale. Documentul arata ca industria escrocheriilor cu criptomonede valora mai mult de 2 miliarde de dolari, iar Bitcoin este un semnal luminos pentru acesti criminali.

Bitcoin a scos la lumina industria criptomonedelor

Bitcoin a reusit de unul singur sa scoata industria criptomonedelor dintr-un con de umbra in atentia publicului. Principala criptomoneda reprezinta doua treimi din capitalizarea pietei, iar cererea institutionalizata s-a majorat agresiv.

Astfel ca, giganti precum Tesla, Square, MicroStrategy sunt foarte cunoscute drept detinatori pe termen lung de Bitcoin.

Chiar si ofertele de instrumente financiare au evoluat in jurul Bitcoin si Ethereum - o alta criptomoneda demna de remarcat. Companiile de investitii in activele digitale precum Grayscale si Blackrock sunt jucatori semnificativi in piata Bitcoin.

Acum pana si institutiile financiare traditionaliste au inceput sa fie atente la industria criptomonedelor.

Monede digitale ale bancilor centrale, contraatacul autoritatilor

Pe de alta parte, pana si statele prin bancile centrale au inceput sa-si pregateasca terenul pentru a-si crea propriile criptomonede denumite "monede digitale ale bancilor centrale" (MDBC). Rolul acestor noi criptomonede este de a pune capacul peste detinerea de criptomonede.

In tot acest context, in care monedele vituale capteaza atentia publicului, exista foarte multi jucatori care vor sa exploateze lipsa de educatie a populatiei.

Potrivit documentului publicat de Bolster, compania a analizat mai bine de 300 de milioane de site-uri. Acestia au tintit acele cautari care au atras escrocheriile cu criptomonede, iar punctul de intersectie a fost Bitcoin si alte criptomonede precum Ethereum, Polkadot, si Uniswap.

Cele mai des intalnite escrocherii cu criptomonede au fost, in ultimul an, legate de premii false si gratuitati dubioase. Acestea au fost egalate escrocheriile cu instrumente financiare, comisioane luate in avans si conturi false ale unor celebritati.

Cele mai folosite platforme de schimburi valutare pentru spalarea banilor de catre infractori au fost Binance, Coinbase si Gemini. Aceste platforme au fost, de asemenea, tintele atacurilor cibernetice.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criptomonede, #infractiuni, #cripto escrocherii, #MDBC , #Criptomonede