Piata berii in Romania, evolutie paradoxala in 2020: Crestere usoara per ansamblu, insa prabusire in industria ospitaliera

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 12:12
2639 citiri
Piata berii in Romania, evolutie paradoxala in 2020: Crestere usoara per ansamblu, insa prabusire in industria ospitaliera
Evolutie paradoxala pe piata berii in anul trecut/Foto: Pixabay

Volumul pietei berii a crescut in 2020 in Romania cu 0,5% in volum, ajungand la 16,75 milioane hectolitri, iar in contextul Covid-19, romanii au preferat ambalajele de unica folosinta: sticla nereturnabila, plastic sau doza, arata datele publicate marti de Asociatia Berarii Romaniei. Ponderea sectorului HORECA in vanzarile de bere a scazut la 8% in 2020, de la 15% anul anterior. Daca inainte de pandemie, berea servita in sectorul ospitalitatii genera 443 milioane de euro in economia romaneasca, in 2020 a generat doar putin mai mult de jumatate, respectiv 241 milioane de euro.

"Volumul pietei berii s-a mentinut la nivelul anului anterior; a inregistrat o evolutie de +0,5% in volum, ajungand la 16,75 milioane hl. In contextul Covid-19, romanii au preferat ambalajele de unica folosinta: sticla nereturnabila, plastic sau doza. Ponderea sectorului HORECA in vanzarile de bere a scazut la 8% in 2020, de la 15% anul anterior. Mixurile de bere si berile aromatizate au crescut cu 6%, in timp ce specialitatile de bere au scazut cu 28%", anunta asociatia.

Chiar si in conditiile unei stagnari in volum a pietei, sectorul de bere continua sa aiba un impact pozitiv semnificativ asupra economiei romanesti. Industria berii asigura la nivelul intregii tari, direct si indirect, un numar de aproape 61.000 locuri de munca pentru romani, acopera exclusiv din productia locala aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura Romaniei, spun reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei.

"2020 a fost un an cu multe provocari pentru societate si pentru piata de bere din Romania. Restrictiile impuse din cauza situatiei generate de coronavirus au afectat puternic sectorul ospitalitatii si, implicit, industria noastra. Pierderile cauzate de inchiderea HORECA au fost compensate partial de achizitiile din comertul cu amanuntul, mutandu-se consumul de bere acasa, precum si de faptul ca a fost un an cu vreme buna. Totodata, presupunem ca piata s-a mentinut la nivelul anului anterior si datorita faptului ca multi romani din afara tarii, din cauza restrictiilor din statele unde isi desfasurau activitatea, au revenit pentru o perioada acasa, au stat alaturi de familie si si-au petrecut aici concediile", a declarat Dragos Constantinescu, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

Inainte de pandemie, berea servita in sectorul ospitalitatii genera 443 milioane de euro in economia romaneasca in vreme ce anul trecut, a generat doar putin mai mult de jumatate, respectiv 241 milioane de euro.

"Pe fondul crizei sanitare, din dorinta de a pastra distantarea sociala si de a evita calatoria necesara returnarii ambalajelor, romanii au optat in 2020 pentru ambalajele de unica folosinta, fie ca vorbim de sticla sau de plastic. Astfel, sticla nereturnabila a inregistrat o crestere de 58% fata de 2019, lucru datorat in mare masura opririi sau diminuarii activitatii in Horeca. Ambalajul tip PET a avut un avans de 2,2%, ceea ce marcheaza o contra-tendinta, dupa 5 ani de scadere constanta, in care a pierdut 9 pp din ponderea detinuta intre ambalaje", a adaugat Julia Leferman, director general Asociatia Berarii Romaniei.

Contributiile membrilor Berarii Romaniei la bugetul statului inregistreaza o tendinta in crestere, acesta atingand doar anul trecut 289 milioane euro. Nivelul contributiei cumulate din partea membrilor asociatiei in ultimii 17 ani a depasit 4,17 miliarde euro.

De asemenea, eforturile investitionale ale producatorilor de bere membri ai asociatiei s-au ridicat la 72,8 milioane euro in 2020. Investitiile cumulate ale membrilor Berarii Romaniei in cei 17 ani de la infiintarea asociatiei au atins 1,7 miliarde euro.

In ceea ce priveste preferintele consumatorilor in functie de tipurile de ambalaje, uncte structura in functie de ambalaj a pietei berii pe parcursul pandemiei Covid-19 nu a pastrat tendintele ultimilor ani. Dupa o crestere constanta de peste 5 puncte procentuale intre 2015 si 2019, sticla a scazut anul trecut fata de 2019 cu 2,6%. A crescut preferinta pentru ambalajele de unica folosinta. Astfel, sticla nereturnabila a inregistrat o crestere de 58% fata de 2019, iar ambalajul tip PET un avans de 2,2%. Totodata, berea ambalata la doza a crescut anul trecut cu 1,7 pp, pastrand tendinta de crestere a ultimilor ani. Berea la draft a scazut cel mai mult, datorita inchiderii partiale sau totale a sectorului ospitalitatii pe parcursul ultimului an, de la 3,4% in 2019 la 2% anul trecut. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj - sticla: 27,4%, doza: 23,9%, butoi: 2%, PET: 46,7%.

Piata locala a berii continua sa isi pastreze caracterul profund national, ponderea productiei locale ramanand de 97% din consumul intern. Pe parcursul anului 2020, importurile au cunoscut o crestere de 0,15 milioane hl, atingand un total de 0,65 milioane hl.

Exporturile au crescut si ele usor, cu 0,04 milioane hl fata de anul anterior, atingand un total de 0,53 milioane hl.

Referitor la tipurile de bere consumate, berea lager a continuat sa domine preferintele romanilor si anul trecut, cu o pondere de 93,8%, in usoara crestere fata de anul anterior. Mixurile de bere si berile aromatizate si-au adjudecat 3,2% din piata, iar categoria specialitati, in care intra, printre multe altele, berea neagra, nepasteurizata, alba, ale, rosie etc. 1,6% din piata. Berea fara alcool a detinut o pondere de 1,4%. In ceea ce priveste dinamica segmentelor in 2020, tendinta de crestere inregistrata in ultimii ani de mixurile de bere si berile aromatizate s-a mentinut, chiar daca 2020 a adus un avans de doar 6% pentru acest segment (fata de peste 32% anul anterior), in timp ce specialitatile de bere au scazut cu 28%.

Numarulul producatorilor de bere a crescut la 86 in 2020, fata de 68 in 2019.

Datele sunt furnizate de BDO Business Advisory si studiul Brewers of Europe despre impactul economic al sectorului berii din Romania, editia 2020.

Membrii actuali ai asociatiei sunt importanti producatori de bere din Romania: Bergenbier, Heineken Romania, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries si Martens, alaturi de microberaria Clinica de Bere. Impreuna, cei sase producatori furnizeaza 85% din cantitatea de bere consumata in Romania. Totodata, din asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: Soufflet Malt Romania si Asociatia Producatorilor de Hamei din Romania.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#piata berii prabusit pandemie, #piata berii scadere, #stiri economice , #stiri economice
Comentarii