Marile companii susțin că petrolul şi gazele vor avea un rol important în sistemul energetic şi în următoarele decenii

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 07:06 2415 citiri
BP a făcut schimbări dramatice pentru a se concentra pe energiile regenerabile FOTO Pexels.com

Gigantul petrolului BP este dedicat să combată schimbările climatice a declarat directorul general al grupului, Bernard Looney, care a insistat însă că hidrocarburi precum petrolul şi gazele naturale vor continua să aibă un rol în mixul energetic timp de ani de zile.

”S-ar putea să nu fie popular să spunem că petrolul şi gazele vor fi în sistemul energetic în următoarele decenii, dar aceasta este realitatea. Ceea ce vreau să facem este să ne concentrăm asupra obiectivului şi mi-aş dori să avem mai puţine poziţii ideologice şi să ne concentrăm mai mult asupra obiectivului, care în acest caz este reducerea emisiilor”, a declarat Looney pentru CNBC.

Acesta a mai spus că înlocuirea cărbunelui cu gaze naturale, reducând astfel emisiile de carbon, ”trebuie să fie un lucru bun”. Şi apoi, în timp, vom decarboniza acele gaze naturale”, a mai precizat el, vorbind la forumul ADIPEC pentru industria energetică din Abu Dhabi.

Looney a subliniat că raportul ”Net Zero” al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, publicat în luna mai, a remarcat că, în 2050, aprovizionarea globală cu petrol ”pe calea net zero” se va ridica în continuare la aproximativ 20 de milioane de barili pe zi.

”Deci orice persoană obiectivă... va spune că hidrocarburile au un rol de jucat, întrebarea devine atunci: ce faci în privinţa asta? Şi încerci să produci acele hidrocarburi în cel mai bun mod posibil”, a adăugat Looney.

Comentariile lui Looney vin după încheierea summit-ului climatic COP26 de la Glasgow la care aproape 200 de ţări au convenit ”să reducă treptat” utilizarea cărbunelui, în loc ”să elimine treptat”, China şi India insistând asupra schimbării termenului în ultimul moment, precum şi ”să elimine treptat” subvenţiile pentru combustibilii fosili şi să îmbunătăţească sprijinul financiar către ţările cu venituri mici.

Acordul a avut o reacţie mixtă în mass-media globală, iar activiştii pentru schimbările climatice au spus că nu merge suficient de departe.

Looney a afirmat că BP a făcut schimbări dramatice pentru a se concentra pe energiile regenerabile, spunând: ”Nu cred că cineva ar privi BP în mod obiectiv şi ar spune că nu ne îndreptăm spre tranziţie”.

”În urmă cu peste 12 luni, aveam mai puţin de 10 gigawaţi în surse regenerabile, astăzi avem peste 23 de gigawaţi. În urmă cu douăsprezece luni, nu aveam nimic în domeniul eolianului offshore, astăzi ne aflăm pe pieţele cele mai mari şi cu cea mai rapidă creştere din lume, din SUA şi Marea Britanie, cu 3,7 gigawaţi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5