Pesta porcina continua sa se extinda. A ajuns si in Vrancea

Sambata, 27 Octombrie 2018, ora 14:49
4110 citiri
Pesta porcina continua sa se extinda. A ajuns si in Vrancea
Foto: Pixabay (Arhiva)

Prezenta virusului pestei porcine africane a fost confirmata sambata la doi porci dintr-o gospodarie situata in localitatea Lespezi, comuna Homocea, din judetul Vrancea, care devine astfel al 16-lea judet in care boala se manifesta.

"In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Gospodaria din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judetul Vrancea a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei", anunta ANSVSA.

Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de masuri adoptat eliminarea porcilor din exploatatie, ecarisarea carcaselor si instalarea filtrelor rutiere.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificata si completata prin HG nr. 484/2018.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, vineri, la Constanta, ca autoritatile au restrans viteza de propagare a virusului peste porcine africane, iar in patru judete - Braila, Buzau, Satu Mare si Bihor - au fost introdusi porci-santinela pentru a se vedea daca mai exista vreo posibilitate de contaminare.

Joi, ANSVSA anunta ca Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 266 de localitati din 15 judete, cu un numar de 1.042 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale).

De asemenea, au fost inregistrate 136 cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 354.604 de porci afectati de boala. De asemenea, pana in 25 octombrie au fost despagubiti 7.741 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 99.605.420 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#pesta porcina africana Vrancea , #pesta porcina
Comentarii
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5