Perspective pesimiste pentru economia germana

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 22:001312 citiri
Perspective pesimiste pentru economia germana

Banca centrala a redus perspectivele de crestere economica pentru economia germana, reafirmand faptul ca Germania ar putea intra intr-o zona economica pronuntat slaba, din cauza crizei din zona euro.

"Ne asteptam la o scadere economica anul viitor, procentele realiste pentru PIB fiind in jurul a 0,5 - 1 procente", se precizeaza intr-un comunicat al Bundesbank, citat de Wall Street Journal. Sursa cresterii in 2012 nu va mai fi din exporturi, cum a fost cazul pentru 2011, ci din consumul intern.

Economia germana a intrat deja intr-o faza de stagnare economica, cresterea estimata pentru 2011 de catre guvernul german fiind situata in jurul a 1%. Totusi, in ciuda cresterii slabe, piata muncii nu va inregistra modificari substantiale.

Scaderea cererii externe si intensificarea crizei datoriilor suverane afecteaza direct cea mai puternica economie europeana, aceasta fiind direct dependenta de puterea de cumparare a propriilor vecini si, in general, de mersul global al economiei. Scaderea generala obliga Germania, cu o oarecare intarziere, la o stagnare economica, in situatia optimista - sau chiar la recesiune.

Banca centrala germana s-a pronuntat, de asemenea, impotriva reducerii datoriei grecesti cu 50 de procente, impusa tuturor detinatorilor de titluri de stat grecesti. A propus, de asemenea, crearea unui sistem centralizat european care sa trateze problemele de fiscalitate si care sa permita ca, in situatii economice critice, suveranitatea fiscala a unei tari sa fie transferata catre acest organism central.