Periculosul razboi al sanctiunilor reciproce

Marti, 19 August 2014, ora 09:19
5136 citiri
Periculosul razboi al sanctiunilor reciproce
Foto: Zerohedge

Odata cu aprofundarea crizei din Ucraina, Occidentul si Rusia dau semne sa se blocheze intr-o serie de sanctiuni reciproce, care nu par sa vesteasca ceva bun. Lovita de sanctiunile financiare dispuse de Occident, Rusia a instituit recent un embargo asupra importului de produse alimentare occidentale.

S-ar putea insa ca nu replica Rusiei sa fie motiv de teama pentru ocidentali. S-ar putea ca adevarata amenintare sa fie o criza financiara globala, declansata de propriile lor actiuni impotriva Rusiei, comenteaza Project Syndicate.

Confundarea dorintelor cu realitatile

Rusia nu pare constienta de pericolul care o paste si forteaza nota, desi exista un precedent, cel din 1998, cand presedintele de atunci, Eltin, minimaliza criza financiara din august al acelui an, declarand in fata telespectatorilor ca "nu exista riscurile devalorizarii". Dar dupa doar trei zile rubla s-a devalorizat iar pietele financiare s-au prabusit.

Drama financiara traita in 1998 pare sa se repete sub alte aspecte si acum. Presedintele Putin declara ca economia Rusiei poate rezista usor la sanctiunile occidentale si ca nu vede riscuri majore.

Este posibil ca el sa ia propriile dorinte drept realitati. Dar daca bancile rusesti nu vor putea face operatiuni pe pietele financiare occidentale, se poate usor pomeni ca implicatiile nu afecteaza doar sistemul bancar, ci intreaga economie a tarii.

Iar decizia Bancii Centrale a Rusiei de a ridica ratele dobanzilor pentru a sprijini rubla poate afecta grav creditele, impingand tara intr-o rcesiune pe termen lung, a carei durata este greu de evaluat.

Marea enigma sta insa in faptul ca nimeni nu poate anticipa astazi consecintele aplicarii sanctiunilor financiare unei economii atat de mari cum e cea a Rusiei si nu este imposibil ca ele sa ameninte stabilitatea sistemului financiar international.

Popularitatea lui Putin se conslideaza paradoxal

In ce priveste bancile europene, ele au imprumutat companiilor si institutiilor rusesti aproape 200 miliarde euro si au o pondere semnificativa in activele in euro din Rusia, care devin astfel foarte vulnerabile. Plutste in aer un fel de stres financiar, iar el poate evedintia chiar in urmatoele luni un deficit de capital in marile banci europene.

Datorita legaturilor stranse cu Rusia in domeniul comertului si mai ales al energiei, problemele financiare ar putea impinge Europa inapoi in recesiune, de unde abia a iesit.

Consecintele sunt greu de prevazut, dar exista precedentul din anul 1998, cand criza din Rusia a agravat declinul investitorilor in pietele emergete si a implicat grav fondurile suverane ale Argentinei, una din tarile cele mai afectate.

Chiar si SUA sau UE au fost simtit pe pielea lor pabusira prestigiosului LTCM (Long Term Capital Management), iar faptul a surprins in 1998 intreaga lume.

Nu pretinde nimeni ca istoria se repeta, dar ne putem pune intrebarea: oare Europa este pregatita astazi sa faca fata eventualului faliment al unei mari insitutii financiare?

In mod paradoxal, sanctiunile financiare consolideza pe plan intern popularitatea lui Putin. Daca este asa, atunci ele nu vor incuraja Rusia sa se aseze la masa tratativelor, Occidentul le va mentine si, cu cat le va mentine mai mult timp, cu atat va scadea credibilitatea lor.

Rusia pegateste exinderea embargoului

Pe de alta parte, presedintele Putin este gata sa reziste la toate presiunile externe, pregatit mereu sa dea replica, marind mereu miza, ceea ce ii mareste si mai mult popularitatea interna.

Parca anume ca sa intarate Occidentul si sa dea satisfactie propriilor cetateni, Pravda anunta luni ca replica Rusiei nu se va limita la embargoul asupra alimentelor.

Conform ziarului, au si fost facute propuneri pentru extinderea lui si asupra altor produse fabricate. Ele au fost trimise preseditintelui Putin pentru aprobare, si nu depinde decat numai de presedinte daca vor fi aprobate mai devreme sau mai tarziu.

Marind mereu miza, sanctiunile risca sa aiba efecte imprevizibile pentru ambele parti si trebuie sa recunoastem ca stabilitatea financiara globala ar putea sa nu mai fie tinuta in frau nici de cel mai puternic, nici de cel mai abil.

Stabilitatea are toate sansele sa depinda de limitele acestui joc, care pare sa nu aiba nicio limita.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Rusia embargo alimente, #sanctiuni financiare Rusia, #sanctiuni economice Rusia , #criza economica mondiala