Pentru prima data in 60 de ani, coronavirusul va paraliza economia Asiei, avertizeaza FMI

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 14:59
4225 citiri
Pentru prima data in 60 de ani, coronavirusul va paraliza economia Asiei, avertizeaza FMI
Foto: Arhiva Pixabay

Economia Asiei va inregistra o crestere zero in acest an, pentru prima data in ultimii 60 de ani, a apreciat Fondul Monetar International, intr-un raport referitor la regiunea Asia-Pacific publicat joi.

Chiar daca stagnarea preconizata de FMI pentru regiunea Asia-Pacific este mai buna decat contractiile ce urmeaza a fi inregistrate in acest an de alte regiuni ale globului, este vorba totusi de o inrautatire fata de ritmul mediu de crestere de 4,7%, inregistrat de Asia in perioada crizei financiare globale din 2008-2009, si avansul de 1,3% consemnat cu prilejul crizei financiare asiatice de la finele anilor 1990, subliniaza FMI.

Decidentii trebuie sa ofere sprijin tintit gospodariilor si firmelor cele mai afectate de interdictia calatoriilor, de masurile de distantare sociala si de celelalte masuri destinate tinerii sub control a pandemiei, a apreciat Changyong Rhee, director la Departamentul pentru Asia-Pacific de la FMI.

"Acesta nu este un moment pentru business as usual. Statele asiatice trebuie sa utilizeze toate instrumentele de politica din arsenalul lor", a subliniat Changyong Rhee, citat de Reuters.

FMI precizeaza ca mizeaza pe o revenire in 2021, cand Asia ar urma sa inregistreze o crestere economica de 7,6%, dar avertizeaza ca aceasta perspectiva este supusa unor incertitudini crescute.

Institutia financiara internationala subliniaza ca, spre deosebire de criza declansata in 2008 de colapsul bancii americane de investitii Lehman Brothers, pandemia de coronavirus afecteaza in mod direct sectorul serviciilor din Asia pentru ca forteaza populatia sa stea in casa si magazinele sa ramana inchise.

In plus, marii exportatorii din Asia sunt afectati de prabusirea cererii pentru bunurile lor in principalele tari-parteneri comerciali, precum SUA si statele europene.

Rhee a avertizat ca transferul direct de bani gheata catre cetateni, o masura inclusa in pachetul de stimulare adoptat de autoritatile americane, ar putea sa nu fie cea mai buna politica pentru multe state asiatice care ar trebui sa se concentreze pe prevenirea falimentului firmelor mici si pe evitarea cresterii dramatice a somajului.

De asemenea, economiile emergente din regiune ar trebui sa acceseze liniile de swap bilaterale si multilaterale, sa solicite sprijin financiar de la institutiile multilaterale si sa utilizeze restrictiile impotriva miscarilor de capital pentru a contracara orice iesiri disruptive de capital provocate de pandemie, apreciaza FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#economie Asia FMI, #economie ASIA pandemie , #FMI