Care este numarul exact al pensiilor speciale platite in Romania. La polul opus, exista 2,7 milioane de pensionari

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 16 Februarie 2021, ora 23:50
10633 citiri
Care este numarul exact al pensiilor speciale platite in Romania. La polul opus, exista 2,7 milioane de pensionari
Foto: Pixabay.com

Datele statistice arata ca valoarea medie neta a pensiei speciale ajunge in Romania la aproximativ 9.600 de lei.

In decizia 900 din 15 decembrie 2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei, sunt enumerate toate pensile date dupa legi speciale, iar acestea sunt 9.527. Ziare.com a facut un calcul al pensiei speciale medii, in functie de ocupatia beneficiarului, tinand cont de datele furnizate in decizia mai sus mentionata.

Cine incaseaza pensii speciale si ce valori au acestea

"Prin Adresa nr.B1732/DB din 6 iulie 2020, inregistrata la Curtea Constitutionala cu nr.3861 din 9 iulie 2020, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin Casa Nationala de Pensii Publice, a transmis instantei urmatoarele informatii (...):

Numarul beneficiarilor de venituri din pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta prevazute in legi speciale este urmatorul:

  • 1. Legea nr.216/2015: 833 de persoane (membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei), cuantum 4.798.173 lei; (5.760 lei)
  • 2. Legea nr.7/2006: 790 de persoane (functionarii publici parlamentari din cadrul structurilor de specialitate ale Parlamentului Romaniei), cuantum 3.765.027 lei; (4.765 lei).
  • 3. Legea nr.83/2015: 1.423 de persoane (personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania), cuantum de 16.131.297 lei; (11.336 lei).
  • 4. Legea nr.303/2004: 4.094 de persoane (judecatorii si procurorii), cuantum 78.691.960 lei; (19.221 lei).
  • 5. Legea nr.130/2015: 1.784 de persoane (personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice), cuantum de 8.389.439 lei; (4.702 lei)
  • 6. Legea nr.7/2016: 603 persoane (anumiti angajati al Curtii de Conturi), cuantum 4.922.927. (8.164 lei )
  • "Centralizand informatiile, in evidenta Casei Nationale de Pensii Publice se afla un numar de 9.527 de beneficiari de venituri din pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta prevazute de legi speciale, cuantumul total al veniturilor obtinute de acestia fiind de 116.698.823 lei", se mai arata in respectiva decizie.

    Tara extremelor: 9.500 de privilegiati versus 2,7 milioane de pensionari

    "In momentul de fata avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale si pensia medie pentru acestia este undeva de 9.600 de lei, in timp ce in sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei si in total in Romania exista aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal ca toata lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a intamplat in timp prin vot in Parlament pe sistemul de legi special", a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan la Realitatea Plus.

    Potrivit datelor de la Casa de Pensii, in Romania, aproape 2 milioane de romani castiga o pensie mai mica de 1.000 de lei, iar pana la 1.500 de lei mai sunt peste jumatate de milion de romani.

    De asemenea, revenind la pensile speciale, Ludovic Orban, presedintele Camerei Deputatilor, a anuntat ca Birourile Permanente Reunite ale celor doua camere ale Parlamentului au decis urgentarea adoptarii modificarii Statutului parlamentarilor, in sensul eliminarii pensiilor speciale.

    Birourile Permanente Reunite au decis sa trimita catre Comisia de Statut - comisie care urmeaza sa se constituie la primul punct al ordinii de zi a plenului de miercuri - trei proiecte de lege privind desfiintarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Un proiect de lege initiat de PNL, un proiect initiat de USR-PLUS si un proiect initiat de PSD.

    "Am trimis comisiei, pentru intocmirea raportului, in masura in care va fi posibil, deoarece am cerut ca in cadrul plenului constituirea comisiei de stat sa fie la primul punct. Dupa constituire, comisia poate sa de raportul cu privire la cele trei proiecte de lege. Noi sustinem introducerea pe ordinea de zi a plenului pentru votul final proiectul de amendare a Statului deputatilor si senatorilor, prin care se desfiinteaza pensiile speciale ale parlamentarilor", a anuntat Orban.

    In luna martie a anului trecut, Curtea Constitutionala a respins eliminarea pensiilor speciale pe motiv ca Parlamentul nu a urmat procedura legala.

    "In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectiile de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale este neconstitutionala, in ansamblul sau", anunta CCR.

    Curtea a retinut, in esenta, ca legea criticata are un caracter profund eterogen, vizand statute profesionale diferite, precum si functii de demnitate publica, tratate impreuna din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a "pensiilor speciale", fara a se respecta exigentele impuse atat din punct de vedere al formei specifice fiecarui domeniu de reglementare, cat si al fondului reglementarilor.

    "Astfel, in procedura de adoptare s-a incalcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si obligatia constitutionala de dezbatere a reglementarilor privitoare la drepturile deputatilor si senatorilor in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, cu consecinta incalcarii dispozitiilor art.65 alin.(2) lit.j) si art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constitutie", mai argumenta CCR.

    De asemenea, actul normativ adoptat nu are la baza nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind incalcate in acest sens prevederile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5) care consacra statul de drept, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor.

    "Curtea a constatat in final ca legea a fost adoptata si cu incalcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constitutie. Sub acest aspect, Curtea a statuat ca potrivit dispozitiilor art.147 alin.(4) din Constitutie, deciziile sale sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, avand aceleasi efecte pentru toate autoritatile publice si toate subiectele individuale de drept", arata CCR.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #pnbesii speciale romania, #pensionari speciali, #pensii speciale , #stiri economice