Patru bănci au căzut în 11 zile, un nou faliment la orizont: Eforturi disperate pentru evitarea unui dezastru

Marti, 21 Martie 2023, ora 14:30
26266 citiri
Patru bănci au căzut în 11 zile, un nou faliment la orizont: Eforturi disperate pentru evitarea unui dezastru

Criza sistemului financiar-bancar internațional continuă și o a cincea bancă luptă pentru supraviețuire.

În numai 11 zile, patru bănci și-au închis porțile: Silvergate Capital Corp., Silicon Valley Bank, Signature Bank și Credit Suisse Group AG.

Între timp, First Republic Bank din San Francisco a căzut la un minim istoric și se confruntă cu mai multe retrogradări succesive ale ratingului de credit, pe fondul retragerilor masive de depozite.

Două infuzii consecutive de capital

O estimare a potențialelor ieșiri de depozite petrecute recent la First Republic Bank înaintează suma de 89 de miliarde de dolari.

Unsprezece creditori americani au încercat să susțină First Republic Bank cu o infuzie de numerar de 30 de miliarde de dolari săptămâna trecută, dar instituția financiară, ce răspunde nevoilor bancare personale ale elitei tehnologiei și ale altor persoane bogate, a scăzut totuși la un minim istoric pe fondul mai multor retrogradări ale ratingului de credit, scrie Bloomberg.

Directorul executiv al JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, a pus la cale un nou plan pentru a ajuta First Republic.

Astfel, unele sau toate depozitele de 11 miliarde de dolari ale celor 11 bănci ar urma să fie transformate într-o infuzie de capital, potrivit sursei citate.

Patru bănci pe catafalc

Silvergate Capital Corp. a fost prima bancă din SUA care s-a prăbușit, cauza fiind expunerea sa la criza industriei cripto.

Compania cu sediul în La Jolla, California, nu și-a putut reveni pe fondul controlului din partea autorităților de reglementare și a unei anchete penale din partea unității de fraudă a Departamentului de Justiție, vizând relațiile cu giganții căzuți din industria criptoactivelor.

Necazurile lui Silvergate s-au adâncit pe măsură ce banca a vândut active în pierdere pentru a acoperi retragerile clienților săi înspăimântați. Pe 8 martie, au fost anunțate planuri de încetare a operațiunilor și de lichidare a băncii.

Investitorii și deponenții Silicon Valley Bank erau deja alertați de problemele Silvergate când banca a anunțat, pe 8 martie, un plan de a vinde acțiuni de 2,25 miliarde de dolari - precum și pierderi semnificative din portofoliul său de investiții.

Acțiunile companiei au scăzut cu 60% a doua zi și au intrat în administrarea judiciară FDIC. Autoritățile de reglementare din SUA s-au orientat către o destrămare a băncii atunci când nu au reușit să găsească un cumpărător potrivit.

Signature Bank a devenit al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA pe 12 martie, în urma unor retrageri ale clienților care au totalizat aproximativ 20% din depozitele companiei. Flagstar Bank de la New York Community Bancorp a preluat activele și pasivele băncii.

În cele din urmă, Credit Suisse Group AG a căzut duminică, atunci când oficialii elvețieni au intermediat un acord cu UBS Group AG pentru o achiziție de 3 miliarde de franci (3,2 miliarde de dolari), menită să evite o criză financiară mai amplă.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #stiri economice