Parlamentul a adoptat Legea offshore. Cat pierde Romania si cat vor castiga petrolistii

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 12:56
13989 citiri
Parlamentul a adoptat Legea offshore. Cat pierde Romania si cat vor castiga petrolistii
Foto: Arhiva Pixabay

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat miercuri proiectul de Lege offshore cu 170 de voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere. Actul normativ va merge, spre promulgare, la presedintele Klaus Iohannis, cel care a retrimis proiectul de lege in Parlament la inceputul lunii august 2018.

E greu spus, in acest moment, cat va castiga, de fapt, Romania de pe urma exploatarii gazelor din Marea Neagra.

In mod normal - potrivit calculelor prezentate marti de Ministerul Finantelor - prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz in regim offshore, statul ar urma sa castige circa 13,8 miliarde de dolari (adica circa 44% din profitul total), in vreme ce petrolistii se vor alege cu nu mai putin de 18 miliarde de dolari (adica 56% pofitul obtinut din exploatare si valorifocarea resursei romanesti).

Deputatul USR Cristina Pruna - membru in Comisia de Servicii si Industrii - a apreciat, insa, la dezbaterile desfasurate in plenul Camerei, inaintea votului final - ca aceste cifre sunt inexacte. Motivul: Ministerul Finantelor n-ar fi tinut seama, la calcule, de o serie importanta de factori.

Chiar si daca cifrele Ministerului Finantelor ar fi corecte, Romania tot ar pierde foarte multi bani, de pe urma adoptarii legii, a fost de parere deputatul USR Nicusor Dan.

"Cu totii suntem de acord ca trebuie sa exploatam acele gaze si ca trebuie sa o facem repede. Problema este ca, in cazul altor tari cu rezerve similare, statul ramane cu 80% din profit, iar petrolistii cu 20%.

Iar noi mergem acum pe 43%-44% din profit pentru stat, iar restul pentru petrolisti. Asta e singura mare problema a legii offshore care intra astazi la vot", a declarat Nicusor Dan.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de Buget, Marius Constantin Budai (PSD), a apreciat ca - tinand cont de cata plus valoare va aduce exploatarea offshore in economia romaneasca - cel mai probabil profitul obtinut de pe urma gazelor se va imparti in jumatate, intre stat si petrolisti. Budai n-a prezentat, insa, si cifre care sa-i sustina teoria.

Pe 23 octombrie, deputatul ALDE Varujan Vosganian declarase ca profitul se va imparti "50 - 50 cu anumite oscilatii".

Ce impozite vor plati petrolistii si ce sustine statul ca va face cu banii

Potrivit Legii offshore, in forma adoptata pe 24 octombrie de deputati, societatile petroliere care urmeaza sa extraga, sa prelucreze, sa transporte si sa valorifice gazele din Marea Neagra vor plati, inainte de toate, redevente statului roman, in cuantum de pana la 13,5% din valoarea resursei extrase. In plus, aceiasi petrolisti vor plati impozit pe veniturile suplimentare, adica pe sumele incasate pe MWh peste peste pragul de 45,71 lei. Iata cu cat se vor impozita aceste venituri:

- 30% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv;

- 15% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 85 lei/MWh si mai mici sau egale cu 100 lei/MWh;

- 30% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 100lei/MWh si mai mici sau egale cu115 lei/MWh;

- 35% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 115lei/MWh si mai mici sau egale cu130 lei/MWh;

- 40% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 130lei/MWh si mai mici sau egale cu145 lei/MWh;

- 50% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 145lei/MWh si mai mici sau egale cu160 lei/MWh;

Deputatii au adoptat, in plen, chiar inainte de votul final, un amendament propus de PNL potrivit caruia taxele si impozitele petrolistilor nu vor fi majorate, pe durata acordurilor pentroliere deja incheiate.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va fi responsabila cu colecarea acestor impozite de la petrolisti. Sumele, potrivit Legii offshore, "vor fi colectare intr-un cont special utilizat pentru finantarea si extinderea retelelor de distributie a gazelor naturale si a racordurilor la sistemul national de transport gaze naturale precum si alte investitii stabilite prin hotarare a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotarare a Guvernului".

Alte obligatii pe care legea le impune petrolistilor

Potrivit Legii offshore, societatile petroliere care vor exploata gazele de mare adancime din Marea Neagra vor trebui sa vanda 50% din productie pe piata romaneasca.

In plus, aceste societati vor trebui sa se asigure, in permanenta, ca minim "25% din numarul mediu anual de angajati utilizati in vederea derularii acordurilor sa fie cetateni romani cu rezidenta fiscala in Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Lege offshore adoptata deputati, #Romania castig pierdere Legea offshore, #legea offshore Marea Neagra , #gaz