Ordonanta 114 risca sa inchida bursele romanesti de gaze. Ar fi nevoie de un deceniu ca sa isi revina

Luni, 11 Februarie 2019, ora 10:38
6565 citiri
Ordonanta 114 risca sa inchida bursele romanesti de gaze. Ar fi nevoie de un deceniu ca sa isi revina
Foto: Arhiva Pixabay

Daca pretul gazelor din productia interna se plafoneaza - asa cum o impune Ordonanta 114 - toate eforturile pe care statul le-a facut in ultimii ani pentru dezvoltarea comertului de profil vor fi spulberate dintr-un foc.

Activitatea burselor de gaze din tara s-ar suspenda, iar piata romaneasca va regresa atat de mult incat ar avea nevoie de aproape un deceniu pentru a-si reveni.

Cabinetul Dancila sustine ca vrea sa protejeze populatia de cresterea facturilor la gaze. In consecinta, Guvernul a decis prin OUG 114/2018 ca, incepand din 2019, vreme de 3 ani, producatorii de gaze din Romania - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - nu isi vor mai vinde productia cu un pret mediu de 90 lei MWh (asa cum este el stabilit prin negociere, pe piata libera), ci cu un pret fix de 68 lei MWh (stabilit de stat, prin lege).

In teorie, o astfel de masura ar putea parea utila atat pentru simplul cetatean - caruia nu i-ar mai creste factura la gaze - cat si pentru intreprinzatorul care, avand acces la energie mai ieftina, si-ar reduce costurile de productie.

In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa.

Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, plafonarea pretului la gaze - in conditiile stabilite de Guvern si ANRE - nu va fi deloc in avantajul romanilor. Inainte de toate, din cauza ca le va face din nou loc in economie "baietilor destepti", eliminati de pe piata in 2012. Apoi, din cauza ca, plafonand preturile, Romania isi asuma riscul de a primi amenzi de zeci de mii de euro pe zi de la UE.

Mai mult chiar - arata expertul judiciar in domeniul gazelor naturale Dumitru Chisalita - plafonarea preturilor adoptata de Guvern va inchide bursele de gaze si ii va permite statului sa ii tina mereu in sah pe furnizorii de buna credinta.

"Mai mult ca sigur ca bursele de gaze vor ramane fara activitate, dintr-un motiv destul de simplu.

Pe de o parte, gaze romanesti, cu pret plafonat, nu mai are rost sa tranzactionezi la bursa. S-ar putea spune ca, in schimb, se vor cumpara de pe bursa gazele din import (care sunt de origine ruseasca, indiferent cum se cheama firma care le vinde) . De vreme ce in Romania se consuma mai mult gaz decat se produce, va fi nevoie de aceste importuri astfel incat clientii sa fie alimentati fara intreruperi.

Intrebarea este: de ce ar veni companiile sa vanda gaz pe bursele din Romania? Oricum e nevoie de acest gaz si el oricum se va cumpara, fara ca acela care il vinde sa isi asume noi cheltuieli si riscuri, tranzactionand pe bursa.

Daca tinem cont si de taxele care li s-au pus, prin OUG 114, companiilor din Energie, parerea mea este ca vanzarea gazelor naturale din import o sa se faca exclusiv in afara granitelor, prin contracte bilaterale.

In acest caz, ce poate face furnizorul, pe care normele de aplicare a OUG 114 il obliga, concomitent, sa isi alimenteze neintrerupt clientul si sa cumpere gaze de pe bursa?

Daca va cumpara gazul de care are nevoie pentru a-si alimenta clientii - dar nu-l va lua de pe bursa, din cauza ca acolo nu se va mai vinde - va risca sa fie amendat de ANRE. Pe de alta parte, daca va astepta sa gaseasca gazul pe bursa, ar putea ramane fara cantitati suficiente pentru livrarile neintrerupte catre clienti. Si iarasi ar putea fi amendat de ANRE", a declarat Dumitru Chisalita pentru Ziare.com.

Mai multe detalii tehnice puteti gasi intr-un material semnat de expertul judiciar consultat de Ziare.com:

Din pacate, odata inchise, bursele de gaze nu isi vor mai reveni cu una, cu doua.

"A existat o perioada in care ne-am dorit o piata de gaze cum are Austria, spre exemplu. Se pare ca nu ne-o mai dorim.

In conditiile in care OUG 114 s-ar aplica dupa normele propuse, bursele de gaze ar ramane fara activitate vreme de 3 ani. Putem presupune ca ar urma o perioada de revenire. Aceasta ar putea tine cam tot cat a durat pana acum procesul de liberalizare a pietei gazelor din Romania, inceput in 2012.

Per total, am putea vorbi deci despre 9 ani pana la momentul in care piata isi va reveni la conditia de astazi. Asta, daca intre timp nu vor lua si alte decizii care sa ingreuneze procesul", a mai apreciat Dumitru Chisalita pentru Ziare.com.

Cu alte cuvinte, plafonarea de pret - prezentata ca masura salvatoare de Cabinetul Dancila - risca, de fapt, sa le faca romanilor doar rau, blocandu-le accesul la servicii energetice mai bune si preturi mai avantajoase nu pentru un an sau doi, ci pentru macar un deceniu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ordonanta Teororovici inchide bursele gaze, #burse gaze suependare ordonanta Teodorovici, #burse gaze plafonare pret inchidere , #gaz