Cum obtinem cea mai buna oferta la banca pentru un credit. Ce e mai avantajos, creditul ipotecar sau Prima Casa

Duminica, 02 Mai 2021, ora 03:35
2811 citiri
Cum obtinem cea mai buna oferta la banca pentru un credit. Ce e mai avantajos, creditul ipotecar sau Prima Casa
Programul "prima casa" se numeste acum "noua casa"

In timp ce unii romani si-au tot amanat ratele la banci din cauza pandemiei, pentru ca fie au ramas fara locuri de munca, fie li s-au redus veniturile, altii se gandesc sa acceseze credite pentru a-si rezolva problemele sau pentru a-si achizitiona o casa.

Tot mai multi romani sunt tentati sa-si faca un credit pentru o locuinta. Bancile vin cu tot felul de oferte, insa in pandemie oamenii au fost mai reticenti. Ziare.com va arata cum puteti beneficia de o oferta avantajoasa.

Valentin Anghel, broker de credite si CEO al unei agentii de brokeraj, a declarat pentru Ziare.com ca primul pas pentru accesarea unui credit este verificarea dobanzilor bancilor.

"In primul rand, ne uitam la dobanzile bancilor si asta este simplu pentru oricine sa faca o comparatie.

Apoi, va trebui sa fim foarte atenti sa vedem daca mai exista alte comisioane, cum ar fi: de acordare, anuale, lunare, rambursare, anticipata.

Totodata, va trebui sa vedem daca oferta respectiva este conditionata de a face sau nu asigurare de viata. O asigurare de viata, mai ales daca nu dorim sa facem, ne poate creste inutil costul creditului.

Dupa ce am identificat oferta cea mai buna, va trebui sa vedem daca in aceasta oferta este acceptat imobilul pe care vream sa-l achizitionam. Nu toate ofertele bune sunt pentru orice tip de imobil", a declarat Valentin Anghel, broker de credite si CEO al unei agentii de brokeraj.

Cat priveste diferentele dintre creditul ipotecar si noua casa, expertul spune ca ofertele difera in functie de profilul clientilor.

"In mare masura, principalele diferente tin de pret, adica dobanda mai mica / mai mare plus suma maxima pe care o poti accesa, conform venitului pe care il ai", a spus brokerul de credite.

Va prezentam un exemplu, calculat la un salariu de 10.000 lei:

I. Banca 1 (grad mic de indatorare, dobanda mica)

1. Grad de indatorare 40%:

- Suma maxima acordata: 830.000 lei

- Dobanda: 2,34% + IRCC = 4,01%

- Perioada: 360 luni

- Rata: 3.967 lei

2. Grad de indatorare 45%:

- Suma maxima acordata: 940.000 lei

- Dobanda: 2,34% + IRCC = 4,01%

- Perioada: 360 luni

- Rata: 4.493 lei

Insa dobanda poate fi mai mica in anumite conditii speciale.

II. Banca 2 (grad mic de indatorare, dobanda mare)

1. Grad de indatorare 40%:

- Suma: 750.000 lei

- Dobanda: 3,25 % + IRCC = 4,92%

- Perioada: 360 luni

- Rata: 3.990 lei

2. Grad de indatorare 45%:

- Suma: 845.000 lei

- Dobanda: 3,25% + IRCC = 4,92%

- Perioada: 360 luni

- Rata: 4.495 lei

III. Banca 3 (grad mare de indatorare, dobanda medie)

Grad de indatorare 55%:

- Suma: 1.050.000 lei

- Dobanda: 3,01% + IRCC = 4,77%

- Perioada: 360 luni

- Rata: 5.490 lei.

"In functie de profilul fiecarui client in parte, pentru anumite persoane poate fi mai avantajos, insa pentru altele, nu. In general, pentru persoanele cu venituri mici, spre exemplu: pana in 5.000 lei, creditul Noua Casa poate fi mai avantajos din punct de vedere al dobanzii, cat si din punct de vedere al incadrarii, astfel incat clientul poate obtine o suma mai mare a imprumutului.

Persoanele cu venituri peste 5.000 lei ar putea accesa o suma mai mare printr-un credit ipotecar standard, decat prin programul Noua Casa, iar dobanda ar putea fi usor mai ridicata", sustine Valentin Anghel.

De altfel, printr-o discutie cu un specialist inainte de aplica pentru un credit, putem vedea daca ne incadeam la dobanzi preferentiale pentru creditele ipotecare.

Un credit pentru nevoi personale se poate obtine cel mai repede in 1-3 zile, iar un credit ipotecar se poate obtine cel mai rapid in 2-3 saptamani, potrivit specialistilului.

Conform reglementarilor BNR, clientii persoane fizice se pot indatora maximum 40% din venituri in conditiile in care mai detin in proprietate un alt imobil.

Daca nu detin in proprietate un alt imobil, clientii ar putea sa se indatoreze pana la 45% din venituri.

Exista totusi si exceptii doar la anumite banci si doar pentru un anumit segment de clienti, care se pot indatora pana la 55% din venituri.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#credite, #banci, #casa, #apartament , #stiri economice