O criza murdara: Economia globala pierde enorm in timp ce oamenii cauta toalete

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:49
2289 citiri
O criza murdara: Economia globala pierde enorm in timp ce oamenii cauta toalete
Foto: ifrcmedia.org

Pe 19 noiembrie a fost Ziua Mondiala a Toaletei, o buna ocazie pentru constientizarea faptului ca 2,5 miliarde de oameni, adica 35% din intreaga populatie a globului, nu au acces la instalatii sanitare sigure si igienice.

Nu este vorba doar de o catastrofa umanitara sau legata de sanatatea publica. Lipsa toaletelor se traduce prin pierderi anuale de 260 de miliarde de dolari pentru economia globala, potrivit Quartz.

Surprinzator este faptul ca principala cauza a acestor pierderi nu consta in costurile aferente serviciilor medicale sau orelor de munca pierdute ca urmare a conditiilor insalubre aferente. Pur si simplu oamenii pierd mult timp pentru a gasi latrine.

Banca Mondiala estimeaza ca economia globala ar castiga anual 220 de miliarde de dolari daca toti oamenii din lume ar avea acces la toalete curate.

Aproximativ 114 miliarde din aceasta suma ar proveni din valorificarea timpului pe care oamenii nu-l mai pierd pentru a cauta toalete si doar 11,5 de miliarde din economiile obtinute pe partea de asistenta medicala.

In locurile in care nu exista toalete curate si sigure, o persoana pierde in medie cel putin jumatate de ora pe zi pentru a gasi o toaleta, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Pe un an, inseamna 7,6 zile. Pentru India, unde in unele zone exista doar 30 sau 40 de toalete la 29.000 de persoane, acest timp pierdut se traduce prin costuri de aproximativ 10,7 miliarde de dolari pe an.

Desigur, si bolile generate de aceste haznale determina pierderi economice.

Aproximativ 1,9 milioane de oameni au murit in 2011 din cauza bolilor diareice, care pot fi prevenite, numarul fiind mai mare decat cel al deceselor cauzate de SIDA. De asemenea, 800.000 de copii mor anual din cauza acestor boli.

Iar igiena precara, in contextul absentei unor facilitati care sa permita spalatul pe maini, reprezinta cauza majora a unor boli precum holera, din cauza careia mor intre 100.000 si 120.000 de persoane in fiecare an.

Rezolvarea acestor probleme ar reduce costurile aferente serviciilor medicale cu aproximativ 15 miliarde de dolari pe an, conform Bancii Mondiale.

In ceea ce priveste productivitatea angajatilor, existenta unor toalete corespunzatoare ar anula pierderi de aproximativ 12 miliarde de dolari pe an.

Penuria de toalete afecteaza si nivelul de inteligenta al oamenilor. In fiecare an, 500 de milioane de oameni capata infectii prin ingerarea de materii fecale prin apa si legume. Fiecare astfel de caz "sterge" 3,75 puncte din coeficientul de inteligenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#pierderi economie lipsa toalete, #lipsa toaleta costuri, #boli lipsa igiena , #criza economica mondiala