Numarul falimentelor din cauza crizei COVID-19 poate depasi 150.000 - analiza

Comunicat de presa
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 11:47
18619 citiri
Numarul falimentelor din cauza crizei COVID-19 poate depasi 150.000 - analiza

Criza economica generata de pandemia COVID-19 ar putea cauza intrarea in faliment a circa 150.000 de firme din Romania in urmatorul an, potrivit unei analize interne a Horvath & Partners.

Reprezentantii companiei au facut aceasta estimare pe baza datelor ce arata evolutia firmelor active pe piata locala, in perioada 2008 - 2017.

Astfel, numarul companiilor intrate in faliment s-a dublat intre 2008 si 2009, crescand de la 57.500 in 2008 la 114.500 in 2009. Potrivit Horvath & Partners, impactul semnificativ negativ al crizei COVID-19, care ar putea fi similar cu cel generat de criza din 2008, poate fi diminuat.

Modificarile structurale ale modalitatilor de colaborare si revolutia responsabilitatii corporative, aspecte care au cunoscut cele mai ample schimbari in ultimii 10 ani, sustin companiile si persoanele aflate in dificultate.

"Am facut aceasta analiza pentru ca in domeniul nostru, al consultantei in management, contextul economic joaca un rol primordial.

Ultimul moment critic din punct de vedere economic, resimtit la nivel global, si urmat de o depresiune de aproximativ cinci ani a fost cel din 2008.

Asadar, am folosit acea criza ca punct de plecare pentru comparatie si pentru analiza noastra. De atunci, in foarte multe aspecte, lumea s-a schimbat considerabil.

Astfel, am observat cativa factori care ar putea diminua impactul negativ al crizei in care ne aflam: multe companii joaca un rol credibil de cetatean responsabil, sustinand activ lupta impotriva pandemiei.

De asemenea, colaborarea digitala dintre oameni a devenit foarte fireasca, creand experiente similare cooperarii de dinainte de pandemie.

Sunt niste concluzii interesante, pe care ni le asumam si noi prin modul de lucru si prin felul in care intelegem sa ajutam mediul de afaceri romanesc", a aratat Kurt Weber, Director General al Horvath & Partners Romania.

Potrivit datelor analizate de Horvath & Partners, totalul companiilor intrate in faliment a ramas, pe plan local, la peste 100.000 in perioada imediat urmatoare varfului crizei trecute, adica in intervalul 2009-2013.

Numarul ridicat de falimente a dus, ca o consecinta directa, si la cresterea ratei somajului.

In perioada aceasta, aproximativ 600.000 de oameni au devenit someri ca urmare a intrarii in faliment a firmei pentru care lucrau.

"Daca tinem cont de numarul de falimente pe care l-am estimat pentru 2020, am putea asista la intrarea in diferite forme de somaj a circa 180.000 de persoane, adica in jur de 4% din populatia care lucreaza in mediul privat in Romania.

Companiile trebuie sa fie foarte atente in perioada urmatoare si sa-si creioneze un plan de actiune care sa inglobeze managementul continuitatii afacerii in vremuri incerte, strategii de adaptare a preturilor si de reducere a costurilor si nu numai.

Este necesar ca toate aceste actiuni sa fie analizate si implementate rational, cu toate ca impulsurile emotionale sunt greu de evitat acum", a adaugat Kurt Weber.

Pentru a-si sprijini clientii si orice alte companii care au nevoie de cunostinte si consultanta de specialitate in aceasta perioada, Horvath & Partners a demarat o serie de webinarii gratuite, care se desfasoara incepand cu 9 aprilie.

Acestea vor avea loc de doua sau trei ori pe saptamana, pana la finalul lunii, cu posibilitate de prelungire in functie de cerere. Fiecare seminar online dureaza aproximativ 40 de minute si este sustinut de unul dintre consultantii Horvath & Partners.

Webinariile sunt destinate tuturor companiilor care au nevoie de ghidaj profesional, indiferent de industria in care activeaza.

Printre tematicile care vor fi abordate se numara:

(1) Planificarea lichiditatii in perioada de criza COVID-19;

(2) Excelenta in achizitii: Reducerea costurilor pe termen scurt si imbunatatirea lichiditatilor in perioada COVID-19

(3) Strategii de adaptare a preturilor in perioada de criza economica.

Puteti afla mai multe detalii si va puteti inscrie, accesand https://www.horvath-partners.com/ro/evenimente/.

Despre Horvath & Partners

Horvath & Partners este una dintre cele mai importante companii internationale, independente, de consultanta in management, prezenta si pe piata din Romania, incepand cu 2005.

Compania a fost infiintata in Stuttgart, in 1981, de Prof. Dr. Peter Horvath, unul dintre pionierii Controlling-ului in Germania si are peste 1.000 de angajati.

Horvath & Partners are birouri in Germania (Berlin, Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg, Munchen si Stuttgart), Austria, Romania, Elvetia, Ungaria, Arabia Saudita si Emiratele Arabe, dar consultantii companiei stau la dispozitia clientilor la nivel global.

Horvath & Partners este membra a Cordence Worldwide, cea mai importanta alianta activa la nivel mondial, formata din companii de consultanta in management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri in 24 de tari, situate pe trei continente.

Pe piata din Romania, Horvath & Partners ofera o gama larga de servicii de consultanta in domeniul performantei la nivel de companie si optimizarea performantei organizatiilor private si publice: de la management strategic si inovatie, managementul proceselor si organizare, pana la controlling, managementul operatiunilor si achizitiilor, training-uri, consultanta in vanzari si IT.

Principiul de consultanta al Horvath & Partners se bazeaza pe o cooperare intensiva, in parteneriat si orientata pe solutii, alaturi de clienti.

Unul dintre principiile de baza, care diferentiaza Horvath & Partners, este sprijinirea clientului pe parcursul intregului proces de transformare, de la elaborarea conceptelor strategice, pana la implementarea si ancorarea acestora in cadrul companiei. Va rugam sa vizitati website-ul nostru la: www.horvath-partners.com/ro.

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
#criza economica Romania, #faliment firme Romania , #criza economica romania