Nouriel Roubini, prorocul crizelor, despre ce ne va aduce 2014

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 07:15
6588 citiri
Nouriel Roubini, prorocul crizelor, despre ce ne va aduce 2014
Foto: Social Europe

Cu prilejul incheierii de an, cunoscutul economist Nouriel Roubini si-a publicat opinia cu privire la tendintele economiilor mondiale, atat in 2014, cat si in viitorul mai indepartat.

Asa cum noteaza Project Syndicate, anul 2013 s-a dovedit a fi dificil din punct de vedere economic. Economiile avansate au reusit sa inregistreze cresteri aproape simbolice, cu un trend care se situeaza in jurul a 1%, in timp ce economiile emergente si-au incetinit cresterile anterioare, limitandu-se la o medie de 4,9%.

Au scazut riscurile

Roubini apreciaza totusi ca, in 2014, performanta economica va impulsiona usor cresterile atat in tarile avansate, cat si in cele emergente. Cele dintai, dupa ce s-au chinuit o jumatate de deceniu sa mentina o povara fiscala suportabila (cu exceptia Japoniei), cautand in acest timp politici fiscale de acomodare, dau de inteles ca vor creste intr-un ritm de 1,9%, ceea ce reprezinta o oarecare imbunatatire.

In plus, unele riscuri care ne speriau pana nu demult, cum este o eventuala implozie a zonei euro, o aterizare dura in China sau un razboi intre Israel si Iran nu mai par a fi de actualitate, ceea ce intareste credibilitatea relatiilor economice.

Totusi, nu ne putem astepta la relansarea ritmurilor din vremuri bune pentru principalele economii avansate, cum sunt SUA, zona euro, Japonia, Marea Britanie, Australia, Canada. Potentialul de crestere nu se anunta la nivelul celui de acum o jumatate de deceniu.

Deficitele bugetare mari si sarcinile datoriei publice vor forta guvernele sa-si continue politicile dureroase de ajustare fiscala. Incertitudinile politice vor obliga guvernele sa tina sub control cheltuielile de investitii, ceea ce franeaza progresul economic.

Statele Unite conteaza pe gazele de sist

Deasemenea, in opinia lui Roubini, perspectivele lui 2014 vor fi afectate de constrangeri asumate pe termene mai lungi. Exista de mult timp un risc de stagnare, datorat efectului negativ al cresterii productivitatii, dupa ani de investitii insuficiente si de blocare a capitalului fizic si uman.

Pe de alta parte, desi riscurile de prabusire a zonei euro au scazut foarte mult, problemele ei fundamentale sunt inca nerezolvate: cresterea economica ramane scazuta, rata somajului ridicata, datoria publica isi mentine cotele ridicate, pierderea competitivitatii si reducerea lenta a costului fortei de munca raman in actualitate.

Procesul se va adanci in cazul cand crearea unei uniuni bancare va fi taraganata si tot taraganat va progresa proiectul de uniune fiscala. Inevitabil, apar noi masuri de austeritate, cu riscuri politice si sociale.

In acest timp, Japonia a facut progrese semnificative in depasirea celor doua decenii de deflatie, prin relaxare monetara si expansiune fiscala.

In Statele Unite, abordarea cu curaj a exploatarii gazelor de sist duce nu numai la independenta energetica si la reducerea costurilor energiei, ci si la reducerea somajului. Se relanseaza investitiile imobiliare.

China ramane o enigma

Mai dificila este situatia tarilor emergente, unde 2013 a fost anul incetinirii, indeosebi prin aportul Chinei, si unde aproape toate economiile s-au lovit de o inversare a fluxului de capital, expunandu-se la vulnerabilitatile care decurg din politicile monetare si fiscale, de dupa boom-ul economic.

Este de asteptat ca economiile emergente sa inregistreze cresteri in 2014, in principal ca efect al revigorarii economiilor avansate, care le vor stimula exportul.

Exista insa economii care ingrijoreaza prin fragilitatea lor. India, Indonezia, Brazilia, Turcia, Africa de Sud, Ungaria, Ucraina, Argentina, Venezuela sunt tari cu deficite externe si fiscale mari, framantate si de tensiuni sociale sau pregatiri electorale.

In cazul cand China va mentine cresterea ei economica de 7%, ea va putea contrabalansa eventualul dezechilibru determinat de oricare din acestea. Totusi, ea insasi va avea un an greu. Daca nu se va hotari sa treaca de la modelul de crestere economica bazat pe investitii grandioase la unul care sa se focalizeze pe consumul privat. Sub acest aspect, China ramane un punct neclar in ecuatia sistemului economic mondial.

Concluzia lui Roubini este ca economia mondiala va creste mai rapid in 2014 decat in anul anterior, dar nu suficient pentru a recupera cei cativa ani de regres.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#China crestere economica, #Nouriel Roubini expert economic, #economii emergente , #criza economica mondiala