Noua valuta forte a Islandei: puloverul de lana

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 11:39
2995 citiri
Noua valuta forte a Islandei: puloverul de lana
Foto: dw-world.de

Teama fata de devalorizarea monedei euro i-a motivat pe europeni sa adopte un comportament anormal. In Germania, oamenii cumpara imobiliare ca si cum ar fi ultima sansa pentru un astfel de deal, iar in Islanda s-au gasit alte valute forte potrivite pentru vremuri de criza, dar utile si pentru cadoul de Sarbatori.

Recent, guvernul islandez a decis sa plateasca despagubiri pentru vechii clienti din Marea Britanie si Olanda ai bancii online, falimentare, Icesave. Pana in 2046 se vor plati, in rate, sume de aproape 4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta jumatate din capacitatea economica anuala a insulei, potrivit Deutsche Welle

De unde vor veni banii?

Pe una dintre cele mai aglomerate sosele islandeze a fost deja introdusa o noua taxa de drum. In sistemul de sanatate au fost implementate masuri de austeritate extrem de dureroase. Cu toate acestea, Frank Mikkelsen, proprietar al unui magazin de ceasornicarie cu locatia pe principala artera economica din Reykjavik, se declara multumit, mai ceva ca Mos Craciun.

"Oamenii nu mai cred nici in banci, nici in institutiile statului", analizeaza situatia Mikkelsen. Oricat de dur ar suna diagnosticul sau, acesta continua: "de aceea, oamenii isi investesc banii in ceasuri. E o investitie sigura".

Bugetul mediu, alocat de islandezi pentru cumparaturile de Craciun, s-a ridicat la 60.000 de coroane, de doua ori mai mare fata de ultimii doi ani. Acestea sunt statisticile Uniunii Retailerilor islandezi, reprezentati de Anddreas Magnusson. "Acestea sunt doar valori nominale", subliniaza el.

"Comparativ cu 2008, moneda islandeza si-a pierdut aproape jumatate din valoare. Astfel, puterea de cumparare a islandezilor a scazut cu aproape o treime. Daca nu am fi avut turismul, multi comercianti s-ar fi confruntat cu o situatie catastrofala. Din fericire, turistii inca vin in tara noastra".

Inainte de 2008, calatoriile in Islanda erau destul de costisitoare pentru straini. Acum, preturile in hoteluri si restaurante sunt la nivelul mediu al Europei. Prin urmare, principala artera comerciala a capitalei islandeze este plina cu tarabe unde se comercializeaza suveniruri de Craciun.

Cadoul de lana

Islandezii s-au adaptat din mers noilor conditii financiare. Obiceiurile de consum au fost ajustate conform acestei stari. Prin traditie, cartile erau cele mai cumparate cadouri de Craciun si cele mai promovate articole in mediul televizual.

Actualul cadou al anului, stabilit de statistici, reflecta o schimbare radicala in comportamentul consumatorilor. Boom-ul de consum din 2006-2007, finantat in special prin credite, era dominat de achizitionarea de produse scumpe electronice si electrocasnice. Anul acesta, cadoul ideal pentru islandezi este reprezentat de puloverul de lana traditional.

In toate formele si culorile, acest articol domina magazinele. "Islandezii impletesc din nou", declara un producator. Pentru un pulover sunt necesare 15 ore de lucru, produsul finit costa 110 euro, in timp ce materia prima nu depaseste 18 euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#islanda criza, #criza preturi euro, #euro criza taxe, #banci criza , #comert