Nervozitate mare pe piețe: Inflația revine în centrul atenției

Luni, 27 Februarie 2023, ora 16:51
2500 citiri
Nervozitate mare pe piețe: Inflația revine în centrul atenției

Deși ultimele date anunțate de cele două părți ale Atlanticului cu privire la evoluția inflației au arătat o ușoară temperare, viitorul îi îngrijorează pe investitori.

În Statele Unite au apărut deja primele semnale cu privire la faptul că vârful de inflație s-ar putea să nu fi fost încă depășit.

Iar politicile băncilor centrale de majorare agresivă a ratelor de dobândă s-ar putea să revină în prim-plan.

Evoluție neașteptată în SUA

Analiștii economici și investitorii internaționali încep să fie mai puțin preocupați în această perioadă de o posibilă recesiune globală și atenția tuturor se îndreaptă din nou către evoluția prețurilor, se arată într-un material Reuters.

Deși speranțele tuturor erau îndreptate către o domolire în 2023 a ritmului de creștere al inflației anuale, apar semnale care indică faptul că lupta este departe de a fi încheiată.

Deși ritmul avansului economic s-a redus simțitor, marile economii ale lumii au evitat deocamdată o aterizare bruscă, care să se traspună într-o recesiune dureroasă.

Cele mai recente date statistice publicate în Statele Unite arată însă că perioada dobânzilor ridicate este departe de a se încheia.

Indexul prețurilor privind cheltuielile personale de consum, elementul statistic preferat al Rezervei Federale a SUA atunci când analizează evoluția inflației, a crescut la 0,6% în ianuarie 2023, consemnând un avans mai rapid decât în decembrie 2022, când a fost de 0,2%.

Această evoluție a reaprins temerile cu privire la o nouă accelerare a inflației, care va atrage noi majorări de dobândă monetară din partea băncilor centrale.

BCE nu a negat posibilitatea unor noi majorări de dobânzi

Săptămâna aceasta vor fi anunțate datele cu privire la evoluția inflației în Europa, atât în marile economii – Germania, Franța, Spania, cât și la nivelul zonei euro și al blocului comunitar.

În ciuda unei ușoare reduceri a vitezei de creștere a prețurilor în ultimele luni, piețele se tem acum că inflația ridicată se va dovedi o piatră mai tare decât s-a estimat inițial, arată sursa citată.

La aceste temeri contribuie și declarațiile oficialilor Băncii Centrale Europene, care nu elimină posibilitatea ca rata de dobândă monetară să fie din nou majorată puternic după luna martie.

Inflația de bază rămâne ridicată

În timp ce indicele armonizat al prețurilor de consum în zona euro pare pentru moment că și-a atins vîrful de evoluție, inflația de bază continuă să păstreze un avans puternic față de perioadele similare de acum un an.

Spre deosebire de inflația generală, inflația de bază are un caracter mai greu reversibil, necesitând politici de combatere pe termen lung.

Dacă în cea mai mare parte a lui 2022 inflația generală a crescut mai ales ca urmare a influențelor din zona de energie, aceste influențe s-au transmis în toată economia și acum prețurile alimentelor sunt cele care trag după ele scumpirile.

Prin urmare estimările piețelor se așteaptă la o majorare totală de 0,75% a dobânzii monetare înainte de sfârșitul verii.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie , #stiri economice