Coaliția a ajuns la un acord privind bugetul de stat pe 2022. Ministrul Finanțelor: ”Nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie”

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 19:53
3435 citiri
Coaliția a ajuns la un acord privind bugetul de stat pe 2022. Ministrul Finanțelor: ”Nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie”
Polițiștii ar putea primi salarii mai mari după rectificarea bugetară FOTO Facebook / Adrian Câciu

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunțat vineri, 17 decembrie, că discuțiile cu ministerele privind proiectul bugetului de stat pe 2022 s-au încheiat. Acesta a vorbit și despre posibile majorări de salarii care s-ar putea face anul viitor.

”Vă rog să-mi permiteţi să nu să comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB, pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, ca la orice buget, nu există zâmbet, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare în faţă, pentru toţi miniştrii”, a declarat Câciu vineri seară, după şedinţa de Guvern.

Acesta a afirmat că Parlamentul este suveran în ceea ce priveşte eventualele amendamente aduse legii.

”Atât timp cât se găsesc surse de finanţare şi nu creşte nivelul de deficit asumat prin legea plafoanelor, evident, Parlamentul este suveran”, a mai explicat ministrul.

Adrian Câciu: ”Statul trebuie să iasă din acest permanent n-am”

Ministrul Finanţelor a subliniat că finanţele țării nu înseamnă doar salarii, el considerând că statul trebuie să iasă ”din acest permanent n-am” şi să găsească resurse, inclusiv pentru acele categorii profesionale care aşteaptă majorări de venituri.

”Nu numai despre salarii este vorba în ţara aceasta. Este vorba de bani pentru dezvoltare, este vorba de a ajuta comunităţile locale. Statul ar trebui să iasă din acel permanent n-am. Ar trebui să găsească resurse. Asta a fost echilibrarea pe educaţie şi pe educaţie, la acest moment, ştiu că sunt şi alte categorii socio-profesionale care aşteaptă şi unde am rămas angajaţi să găsim o soluţie în zona rectificării şi, dacă suntem parteneri în primul rând cu mediul economic şi facem ceea ce ne-am propus în program, sunt convins că vom găsi soluţii”, a afirmat ministrul Finanţelor, întrebat despre categoriile profesionale care vor avea majorări de salarii.

Acesta a subliniat că România este într-o ”zonă de dificultate cu datoria publică”.

”Nu uitaţi că suntem într-o zonă şi de dificultate cu datoria publică şi trebuie să ne menţinem la un nivel în care să nu ajungem la acea prevedere a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare care nu ne-ar mai permite nici măcar un leu să dăm la salarii”, a adăugat Câciu.

În ceea ce priveşte posibile majorări de venituri pentru poliţişti, ministrul a spus că ”cel mai devreme vor fi la rectificare şi probabil nu vor fi doar dânşii”, el arătând că atunci ar putea primi majorări de venituri şi alte categorii profesionale din sistemul sanitar.

Acesta consideră, spre exemplu, că brancardierii, infirmierele, reprezintă o categorie profesională ”care trebuia dusă într-o zonă, cât de cât, de recuperare”.

Câciu susţine că este nevoie de o analiză a regimului fiscal, făcută împreună cu mediul de afaceri, pentru ca România să ajungă ”în câţiva ani” să aibă o economie rezilienţă.

”Dincolo de banii din PNRR trebuie să fie şi programele guvernamentale. Orice criză viitoare care va veni – pentru că crizele nu poţi să spui că nu vor veni – va trebui să ne prindă mult mai puternici decât ne-a prins în 2020. (...) Regimul fiscal este un instrument de sprijin, nu numai de taxare”, mai spune ministrul.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#buget 2022, #majorari salarii, #ministrul finantelor, #adrian caciu, #investitii, #datorie publica , #buget