Ne asteapta un an greu, cu scumpiri, inflatie si credite de achitat (Opinii)

Luni, 11 Februarie 2013, ora 23:06
8776 citiri
Ne asteapta un an greu, cu scumpiri, inflatie si credite de achitat (Opinii)
Foto: webmd.com

Pana la dezlegarea enigmei privitoare la cat de mult sau cat de putin a primit Romania prin alocarea de la Bruxelles pentru viitorul exercitiu bugetar de 7 ani, fapt ce ii va salva pe cetateni de saracie ca si pana acum, altele sunt problemele care ard.

Si sunt foarte apropiate. Anul acesta este unul de varf al platilor catre creditorii internationali. Asadar, romanul de rand va fi cravasat sa-si deserte buzunarele la ghiseele bugetului de stat, nu doar prin noianul de taxe si impozite cu care s-a obisnuit ca tiganul cu scanteia, ci si prin valuri de scumpiri succesive. Esalonate trimestrial.

In primavara ce se apropie, vor "inflori" accizele la tigari si carburanti, iar vara si toamna vor aduce majorari ale preturilor la gaze. Ca sa fie cat mai suportabil impactul, caci consumul e mai redus pe canicula.

Tarifele la gaze pentru companii se vor scumpi cu 5% indata dupa sfarsitul iernii, conform calendarului de liberalizare a pietei convenit cu FMI.

Vor creste accizele, desi initial prevederea era pentru 1 iulie. Debutul lunii lui Cuptor va aduce insa alte 5 procente pentru agentii economici, plus un 8% pentru populatie, conform acelorasi randuieli dictate de FMI.

Firmele vor bifa astfel a treia scumpire din 2013, cumuland 15% la majorarea costurilor de productie.

Octombrie va fi ceva mai bland, aducand numai 2 procente pentru companii si alte 3 consumatorilor casnici.

Asadar, un total al majorarii tarifelor de 17% in dreptul societatilor comerciale si 11% populatiei. E de inteles ca acest procentaj de 17% majorat se va regasi in preturile produselor vandute romanului obisnuit.

El devine terminalul finit pe care se va descarca ultima plata a producatorului. Nici macar salvatoarele buruieni de primavara nu vor mai fi in aceeasi masura colacul de salvare. De obicei, ele dau semnalul la scumpiri prin preturi prohibitive. Taranii trebuie sa-si scoata parleala din lipsa de oferta hibernala, alaturi de care va interveni mafia pietelor.

Drept urmare, la urzici, stevie si leurda lumea se va uita chioras. Gazonul e scump si el. Mai raman in calcul stirul, iarba din parcuri si mugurii de pom tanar.

Fiindca tot am pomenit de agricultura, devenita intre timp un motor aproape gripat al economiei, ministrul de resort, Daniel Constantin, a declarat ca Romania a obtinut la recenta imparteala de la Bruxelles 17,5 miliarde euro, fata de 21, cat a fost initial propunerea Comisiei Europene.

"Daca in perioada 2007- 2013, Romania a avut 8,2 miliarde euro pentru dezvoltarea rurala, deci investitii in fermele agricole si in dezvoltarea satului romanesc, rezultatul final pe care il avem pentru 2014-2020 este de 7,1 miliarde. In consecinta, o alocare in minus depasind un miliard", a precizat ministrul.

Nici prognoza anuntata de Banca Nationala nu este imbucuratoare, estimandu-se o rata a inflatiei de 5-6% pentru prima jumatate a anului. Adaugand un "arierat" al deficitului comercial care a crescut in 2012 cu 1,7 miliarde lei. S-a ajuns astfel la un total de 42,67 miliarde, conform calculului publicat de Institutul National de Statistica.

In consecinta, vom avea un an rodnic in lipsuri si griji de toate felurile.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#inflatie 2013, #scumpiri consumatori casnici, #accize taxe 2013, #scumpiri 2013 Romania , #inflatie