Ne asteapta negocieri mai dure ca niciodata cu FMI - analisti

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 07:14
3795 citiri
Ne asteapta negocieri mai dure ca niciodata cu FMI - analisti

Importanta continuarii pactului cu Fondul Monetar International este frecvent invocata pe fondul tulburarilor economice internationale, dar si pentru rolul sau de garant al sustinerii reformelor interne necesare.

Pe de alta parte, in anticiparea negocierilor din perioada urmatoare, majoritatea analistilor avertizeaza ca institutia creditoare poate adopta o atitudine mult mai dura in conditiile in care partea romana se va prezenta la discutii cu multe teme nefacute in cei trei ani de desfasurare a actualului acord.

Daca Romania a respectat in mare masura tintele stabilite pe partea de stabilitate macroeconomica, lipsa progresului in privinta privatizarilor si a reformelor structurale vor ridica dificultati in negocierile viitoare, considera analistii.

Insisi reprezentantii institutiilor financiare partenere au avertizat in noiembrie Romania ca va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord.

Romania are in derulare, pentru perioada 2011-2013, un acord stand-by de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,5 miliarde euro, din care poate utiliza 3,2 miliarde de euro. Tara noastra nu a tras pana in prezent nicio suma de bani din fondurile disponibile. Acordul va expira in martie 2013.

In aceasta luna este asteptata la Bucuresti delegatia creditorilor externi pentru o ultima analiza a acordului in derulare si pentru negocierea conditiilor unei noi intelegeri.

Desi pozitia Romaniei in relatia cu FMI s-a imbunantatit, viitorul acord nu va fi usor de negociat, considera analistul Aurelian Dochia.

"Se va intra in discutii cu FMI pentru un nou acord, deocamdata lucrurile se prezinta relativ bine si cred ca guvernul poate sa intre cu o pozitie confortabila, scopul fiind incheierea unui nou acord preventiv.

Nu va fi foarte usor de negociat pentru ca avem si unele neimpliniri mai vechi, Fondul are si el problemele lui interne", a afirmat analistul pentru Ziare.com.

Analistul Mircea Cosea si-a exprimat indoielile cu privire la continuarea acordului.

"Intrevad ca 2013 va aduce probleme si in ceea ce priveste relatia Romaniei cu FMI. Eu nu cred ca acordul se va prelungi. FMI nu permite o flexibilizare a fiscalitatii, trecerea la masuri proactive de relansare a economiei, fara de care nu se poate merge mai departe", a spus analistul pentru Ziare.com.

Noul guvern trebuie sa fie mai decis in a trece la masuri proactive, iar, in cazul in care relatia cu FMI va continua totusi, sunt necesare negocieri de alta natura, mult mai ferme, a adaugat Mircea Cosea.

FMI ar putea dori sa vada mai mult

Analistii UniCredit amintesc ca, desi toate partidele parlamentare s-au exprimat in favoarea continuarii acordului cu FMI, tara noastra nu a facut progrese importante in ceea ce priveste privatizarile si reformele in sectorul public.

"FMI ar putea dori sa vada mai multe rezultate inainte de a semna un nou acord", se mentioneaza in raportul trimestrial al grupului bancar italian.

Peter Brezinschek, analist sef la Raiffeisen Research, a avertizat, de asemenea, ca negocierile viitoare cu FMI vor fi mai dure, atat ca urmare a amanarilor repetate ale reformelor amintite, cat si a schimbarilor fiscale anuntate de noua conducere politica.

"In ultimele luni, alianta USL s-a aratat angajata fata de pastrarea directiei in procesul de consolidare fiscala, desi anumite reforme structurale importante au fost amanate. Cadrul fiscal general anuntat pentru perioada 2013-2016 implica anumite riscuri pentru acest proces. In acest context, ne asteptam ca negocierile cu FMI la inceputul anului sa fie mai dure comparativ cu rundele anterioare", a notat Peter Brezinschek.

Aminitim ca programul guvernului Ponta pentru perioada 2013-2016 include masuri precum reducerea TVA la 19% pana in 2016 si scaderea acestei taxe la alimentele de baza sau reducerea impozitului pentru veniturile mici prin introducerea platilor diferentiate, cu cote de 8%, 12% si 16%, masuri respinse in repetate randuri de FMI.

Presa internationala pune sub semnul intrebarii disponibilitatea Romaniei de a-si asuma un nou acord cu FMI, in contextul in care nu a reusit sa-si respecte angajamentul asumat in cadrul intelegerii anterioare pentru acest an vizand vanzarea la Bursa a unor pachete minoritare la mai multe companii de stat.

Romania si-a redus deficitul bugetar in acest an, care va cobori probabil sub 3% din PIB, insa FMI a devenit mai critic in privinta esecului tarii de a realiza reforme pe termen lung si de a folosi mai eficient banii europeni, scrie Reuters.

Executivul a extins recent, pana in 31 decembrie 2013, perioada in care vor fi listate la bursa pachete de actiuni ale unor companii de stat.

"Cred ca FMI va gasi o forma de le da un program. Dar ma intreb cat de angajati sunt ei fata de acesta", il citeaza agentia internationala pe Daniel Hewitt, economist la Barclays Capital.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Romania acord nou FMI, #Romania discutii FMI, #cerinte FMI imprumut , #FMI