Multe state nu-si ating tinta de inflatie si se gandesc cum ar putea sa schimbe acest instrument

Marti, 13 Martie 2018, ora 10:30
1978 citiri
Multe state nu-si ating tinta de inflatie si se gandesc cum ar putea sa schimbe acest instrument
Foto: Arhiva Pixabay

In conditiile in care multe banci centrale nu reusesc sa isi atinga tinta de inflatie, unele au inceput sa se gandeasca la modificarea acestui instrument pe care il utilizeaza pentru a ghida economia.

Decizia Bancii Nationale a Norvegiei de a reduce tinta de inflatie este ultimul exemplu in acest sens, si vine dupa alte ajustari mai mult sau mai putin oficiale in Suedia, Argentina si zona euro, transmite Bloomberg.

Chiar si in Noua Zeelanda, prima tara care a adoptat politica de tintire a inflatiei, Banca centrala a decis sa treaca la un obiectiv mai amplu care sa includa si un accent pe gradul de ocupare.

Insa nu exista o unica solutie pentru toate autoritatile monetare, iar opiniile sunt impartite.

Majorarea tintei de inflatie a fost discutata intens in ultimi ani la fel ca si reducerea sau modificarea acestei tinte.

Claudio Borio, un oficial de la Banca Reglementelor Internationale, a pus gaz pe foc in aceasta dezbatere intr-un discurs tinut in luna septembrie, in care a cerut o ampla regandire a modului in care globalizarea si progresele tehnologice au influentat inflatia.

"Ar trebui sa aruncam cartile de economie?", s-a intrebat retoric saptamana trecuta presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi. "Exista costuri serioase care apar odata cu renuntarea la credibilitate si ancorarea estimarilor", a adaugat Draghi.

Chiar daca liderii BCE au ramas credinciosi tintei lor de stabilitate a preturilor in timpul crizei care a lovit zona euro in ultimul deceniu, ei si-au acordat, totusi, mai mult timp pentru a atinge obiectivul propus.

Orizontul mediu de timp in care inflatia de baza ar urma sa se apropie de 2%, orizont care odata se presupunea ca acopera o perioada cuprinsa intre 18 si 24 de luni, a fost prelungit pana undeva intre trei si cinci ani.

In SUA, mai multi oficiali ai Rezervei Federale si-au exprimat opinia ca tinta de inflatie sa fie operata ca un interval, in timp ce altii ar dori tintirea preturilor. Insa orice modificare a tintei de 2% ar atrage atentia Congresului.

Noul presedinte al Fed, Jerome Powell, a fost intrebat cu privire la acest subiect la o audiere care a avut loc luna trecuta. "Cred ca actualul cadru functioneaza", a spus Jerome Powell in fata comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentantilor.

In Norvegia, Banca Nationala a adoptat recent prima modificare a tintei de inflatie din ultimii 17 ani, reducand tinta la 2% de la 2,5%.

In acest fel, tinta de inflatie a Bancii Nationale este similara cu cea a altor banci centrale si acesta este o decizie rezonabila avand in vedere ca intrarile de fonduri in economie provenite din exporturile de petrol vor incepe sa scada.

In Suedia, Banca Centrala a modificat tinta de inflatie pentru a tine cont de costurile creditelor ipotecare si de asemenea a reintrodus o banda de variatie de 1-3 puncte procentuale in jurul tintei de inflatie de 2%. In plus, o companie guvernamentala de revizuire analizeaza in prezent modificarea tintei de inflatie, introdusa in urma cu 20 de ani, iar recomandarile comisiei vor fi prezentate la inceputul lui 2019.

In Polonia, rata inflatiei, al carui control este principalul mandat al Bancii Nationale, a depasit tinta de 2,5% aproape in continuu dupa 2012. O propunere venita din partea membrului in comitetul de politica monetara Kamil Zubelewicz de a reduce tinta de inflatie, impusa in urma cu 14 ani, nu a obtinut sprijinul altor membri.

In Noua Zeelanda, la trei decenii dupa ce a introdus pentru prima data la nivel global tintirea inflatiei, Banca Centrala a decis sa ii extinda mandatul pentru a include si un accent pe locurile de munca. Aceasta modificare a fost declansata de o schimbare de guvern. In plus, noua administratie vrea sa adauge si membrii externi in comitetul de politica monetara al Bancii Centrale.

In Romania, rata inflatiei a urcat la 4,72%

In Romania, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.

  • BNR trage un semnal de alarma: Inflatia risca sa cresca semnificativ mai mult decat au prognozat
  • BNR a revizuit in crestere rata anuala a inflatiei pe termen scurt: Riscurile provin din politica fiscala
  • Coface estimeaza o inflatie de 5% in primele 6 luni si o dobanda de politica monetara de 3% in 2018
  • Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
    Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
    Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
    BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
    BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
    Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
    #masuri tinta inflatie, #tinta inflatie banci centrale , #inflatie