Moody's a inrautatit perspectiva Romaniei de la stabila la negativa

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 07:51
2538 citiri
Moody's a inrautatit perspectiva Romaniei de la stabila la negativa

Moody's a inrautatit vineri perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare.

Agentia de evaluare financiara a reconfirmat ratingul Romaniei pentru moneda straina si moneda locala, la Baa3, mentinand astfel calificativul in categoria investment grade, cu risc scazut pentru investitii.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.

Totodata, avand in vedere nivelul relativ ridicat al datoriilor in valuta si obligatiile anuale semnificative de rambursare a acestora, orice inrautatire a conditiilor din zona euro ar amplifica riscurile legate de balanta de plati si de sistemul bancar.

In consecinta, Moody's a redus plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru

obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.

Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.

Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.

Moody's explica decizia de inrautatire a perspectivei ratingului Baa3 la negativa prin legaturile puternice ale economiei cu Uniunea Europeana, care ii pot afecta perspectivele de crestere, daca in tarile partenere va avea loc o incetinire puternica a activitatilor.

Moody's remarca faptul ca 50% din exporturile romanesti sunt destinate tarilor din zona euro, iar alte 20% altor state din UE.

Datoria externa a Romaniei - alt factor de risc

Al doilea factor care a influentat inrautatirea perspectivei este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a Romaniei, care a fost de 72% din PIB in 2011 si care ar putea pune presiune pe cresterea economica si pozitia balantei de plati, in eventualitatea unei instabilitati prelungite a pietelor internationale de capital si de credit.

Perspectivele mai scazute de crestere ar putea totodata sa amplifice riscurile din sistemul bancar, prin impiedicarea declinului creditelor neperformante, aflate la 15,9% din total la sfarsitul lunii martie.

Sistemul bancar, dominat de banci straine, este bine capitalizat si supravegheat, dar are un raport relativ ridicat intre credite si depozite si este dependent in mare masura de bancile-mama pentru refinantarea portofoliilor de credite in valuta.

Moody'santicipeaza ca majoritatea bancilor-mama vor continua sa ofere suport, dar orice evolutie negativa in tarile de origine sau chiar la bancile- mama poate limita acest sprijin.

Agentia de evaluare financiara noteaza ca finantele guvernamentale ar putea fi afectate de instabilitatea financiara si internationala, intrucat guvernul depinde atat de pietele internationale de capital, cat si de sistemul bancar pentru acoperirea necesarului brut de finantare anuala, de circa 11% din PIB.

Vestile bune

In pofida acestor presiuni, Moody's mentioneaza mai multe motive pentru care decizia referitoare la Romania a fost limitata la modificarea perspectivei si la reconfirmarea ratingului la nivelul Baa3.

In primul rand, in ultimul deceniu, integrarea Romaniei in UE a crescut semnificativ venitul pe cap de locuitor, investitiile, economisirile si competitivitatea.

In al doilea rand, Moody's noteaza ca profilul de credit al Romaniei a beneficiat de nivelul relativ redus al datoriei guvernamentale, ca si de eforturile de consolidare fiscala din ultimii doi ani, care au condus la reducerea deficitului bugetar la 5,2% in 2011, de la 9% din PIB in 2009, cu un nou declin asteptat in acest an.

In plus, in pofida protestelor antiausteritate de la inceputul acestui an si a doua schimbari de guvern in ultimele patru luni, indicatorii bugetari ai Romaniei au continuat sa se imbunatateasca fata de 2011.

In al treilea rand, fiecare din guvernele care s-au succedat in acest an si-au exprimat angajamentul pentru respectarea obiectivelor incluse in acordurile de imprumut cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Moody's considera ca aceste acorduri multilaterale sustin profilul de credit al Romaniei, avand in vedere ca reformele fiscale au imbunatatit perspectivele fiscale pe termen mediu, iar aceste institutii pot oferi sprijin daca finantarea pe pietele internationale de capital va deveni dificila.

Agentia va analiza readucerea perspectivei la pozitiva daca se va dovedi ca balanta de plati a Romaniei si sistemul bancar vor dovedi rezistenta la incertitudinile prelungite din zona euro si la turbulentele financiare, daca perspectivele de crestere economica pe termen mediu vor ramane solide, ca si eforturile de consolidare fiscala.

Ratingul va fi sub presiune de retrogradare daca vor aparea indicii ca avansul economic nu va accelera de la ritmul actual, chiar si pe termen mediu, sau daca va avea loc o inversare a programului de consolidare fiscala, combinata cu incapacotatea de a aplica reforme structural. Un alt factor negativ ar fi reprezentat de masuri politice care ar pune in pericol acordurile cu creditorii internationali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Moody perspectiva rating Romania inrautatire, #rating Romania perspectiva , #rating