Modificări importante în funcţionarea Companiei Naţionale de Investiţii. In primă urgenţă, distrugerile provocate de incendii pot fi remediate de Ministerul Dezvoltării

Luni, 30 August 2021, ora 19:13
1515 citiri
Modificări importante în funcţionarea Companiei Naţionale de Investiţii. In primă urgenţă, distrugerile provocate de incendii pot fi remediate de Ministerul Dezvoltării
La categoria riscuri naturale existente, se adaugă incendiile şi accidentele tehnice FOTO Unsplash.com

Guvernul a modificat, în şedinţa de luni, 30 august, actul normativ care reglementează funcţionarea Companiei Naţionale de Investiţii. Astfel, se permite ca distrugerile provocate de incendii să fie remediate, în primă urgenţă, de Ministerul Dezvoltării, dar şi construirea de fose septice ecologice la şcolile care nu au racordare la apă curentă.

”Distrugerile provocate de incendii vor putea fi puse în siguranţă şi remediate, în primă urgenţă, de Ministerul Dezvoltării. Executivul, la propunerea MDLPA, a aprobat, în şedinţa de astăzi, o modificare legislativa în acest sens”, a anunţat luni, 30 august Ministerul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Măsura este prevăzută de actul normativ care reglementează funcţionarea Companiei Naţionale de Investiţii, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că ordonanţa aduce o serie de modificări importante, la derularea Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS), printre acestea şi reglementarea definiţiei lucrărilor în primă urgenţă, astfel că, la categoria riscuri naturale existente, se adaugă incendiile şi accidentele tehnice. Aşadar, în contextul în care acest tip de calamităţi provoacă prejudicii la nivelul autorităţilor locale, acestea vor primi finanţări pentru despăgubiri.

De asemenea, actul normativ vine cu o soluţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor şcolare din mediul rural.

”Ministerul reabilitează şcolile din mediul rural şi a propus o soluţie pentru racordarea la reţeaua de apă şi canalizare acolo, unde acest serviciu public de bază nu este disponibil. Acum am formulat o soluţie şi pentru aceste şcoli”, a declarat ministrul.

Actul normativ prevede realizarea unor grupuri sanitare cu fose septice, şi, spre deosebire de reglementările în vigoare, oferă posibilitatea realizării unor grupuri sanitare cu fose septice ecologice, care au unitate de tratare anaerobă a apelor reziduale şi asigură epurarea apelor uzate şi nu necesită vidanj.

Totodată, noile modificări prevăd şi reglementări pentru situaţiile în care recepţia la terminarea lucrărilor nu se poate realiza din lipsa utilităţilor, racordarea cărora este sarcina exclusivă a beneficiarilor. Un bazin de apă, de exemplu, nu poate fi testat fără a fi racordat la apă, şi nu poate fi predat beneficiarilor fără testare. Dacă sunt întârzieri în acest sens, cheltuielile care rezultă din întârzieri sunt suportate de beneficiar, fiind astfel economisiţi bani publici - a conchis ministrul.

Prin Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, se urmăreşte realizarea de investiţii menite să asigure dezvoltarea economică şi socială a ţării, prin crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea economiei pe plan local şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a cetăţenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#Cseke Attila, #compania nationala de investitii, #Ministerul Dezvoltarii, #guvern, #investitii , #stiri economice
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5