Misiunea FMI continua sambata discutiile la Banca Nationala

Sambata, 05 Mai 2012, ora 11:07
895 citiri
Misiunea FMI continua sambata discutiile la Banca Nationala
Foto: Arhiva

Misiunea comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale continua, sambata, discutiile, la Banca Nationala, cu membri ai viitorului Cabinet condus de premierul desemnat, Victor Ponta si oficiali ai BNR.

La sediul Bancii Centrale sunt asteptati prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, propus pentru postul de vicepremier si ministru de Finante in Guvernul alcatuit de Victor Ponta, Mariana Campeanu, care urmeaza sa preia portofoliul la Ministerul Muncii, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, alaturi de experti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Discutiile au ca obiect Memorandumul de politici economice si Scrisoarea de Intentie cu Fondul. Principalul subiect ce urmeaza sa fie abordat in negocierile de sambata se refera la reintregirea salariilor in sectorul bugetar si a pensiilor.

Delegatia FMI este condusa de seful Misiunii pentru Romania, Jeffrey Franks, alaturi de care se afla viitorul negociator-sef, olandezul Erik de Vrijer si reprezentantul rezident al Fondului la Bucuresti, Tonny Libek.

Ministrul propus pentru Finante Florin Georgescu a declarat dupa runda de negocieri de vineri ca Guvernul condus de Victor Ponta doreste cu tarie continuarea acordului cu institutiile financiare internationale.

"Am avut primele negocieri, timp de 4-5 ore. S-a parcurs o treime din Memorandumul de politici economice si financiare care constituie esenta acordului cu institutiile financiare internationale. Guvernul desemnat este constient de importanta si doreste cu tarie continuarea si respectarea prevederilor din acest acord, asa cum vor fi negociate", in continuare, a spus Florin Georgescu.

Acesta a subliniat ca negocierile cu FMI nu vor pune "in nici un fel in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara a Romaniei".

De asemenea, Florin Georgescu a spus ca exista fondurile necesare pentru reintregirea salariilor in sectorul public la nivelul anului 2010.

Oficialii BNR considera, de asemenea, ca nu vor fi efecte majore asupra inflatiei, in situatia majorarilor de salarii si pensii.

"Asa cum inteleg eu ca ar urma sa se faca reintregirea salariilor, aceasta nu are cum sa afecteze inflatia. Dupa 22 de ani, este prima data cand Romania se apropie, chiar se incadreaza in nivelul mediu european si cel mediu al zonei euro. In al doilea rand, este posibil ca la sfarsitul acestei luni sa vedem o inflatie de 2 la suta", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, dupa negocieri.

Premierul desemnat, Victor Ponta, declara, la intalnirea cu oficialii FMI, pe 30 aprilie, ca intentia noului Guvern este ca Misiunea FMI sa plece cu scrisoarea de intentie aprobata de noul Executiv.

Potrivit analistilor, in urma evaluarii facute de FMI nu vor exista modificari substantiale fata de programul convenit anterior cu oficialii de la Bucuresti si nici in ceea ce priveste tinta de inflatie pe 2012 nu vor avea loc revizuiri majore.

Analistii considera, de asemenea, ca in a doua parte a anului am putea asista la o crestere a inflatiei si se asteapta ca, in discutiile cu oficialii BNR, Jeffrey Franks sa sugereze ca este necesara prudenta in ceea ce priveste politica monetara.

De asemenea, analistii considera ca, referitor la majorarile anuntate de salarii, Fondul va fi foarte prudent si nu ar dori ca sa fie luata o decizie care sa puna in pericol ajustarile din ultimii ani.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#FMI Ponta reintregire salarii, #misiune FMI Romania , #FMI