Miracol statistic: Franta a depasit Germania la cresterea economica

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 08:48
1963 citiri
Miracol statistic: Franta a depasit Germania la cresterea economica
Foto: Arhiva

Franta a inregistrat o crestere economica de 0,2%, in trimestrul IV din 2011, in timp ce Germania, in aceeasi perioada, a inregistrat o scadere: - 0,2%.

Rezultatul statisticilor publicate recent a surprins, intrucat opinia publica s-a asteptat la o dinamica exact inversa. Analistii au apreciat ca acest rezultat neasteptat se datoreaza in buna parte vanzarii de avioane Airbus, realizata in perioada respectiva, noteaza La Tribune.

Ziarele nu scapa din vedere sa sublinieze coincidenta prin care s-a potrivit ca acest comunicat sa fie facut cunoscut publicului, chiar in zilele cand presedintele Nicolas Sarkozy isi anunta candidatura pentru un nou mandat de presedinte al Frantei.

Totusi, presa observa ca aceasta imagine nu reprezinta decat un cliseu instantaneu, intrucat pe tot anul Franta a inregistrat o crestere a PIB-ului de numai 1,7%, ceva mai mult de jumatate fata PIB-ul german de 3,1%, pe aceeasi perioada.

Statisticile consemeaza totodata ca cifrele de afaceri in Franta au crescut fata de perioada precedenta cu 0,9%, ceea ce, in contextul actual, cand in alte tari cifrele sunt in scadere, asigura stabilitatea economica.

Exporturile franceze din ultimul trimestru au crescut simtitor cu 1,2%, cifra la care a contribuit substatial capitolul "echipamente de transport" cu un spor fata de perioada anterioara de 7,9%. Contributia principala la acest procent o au, asa cum am aratat, echipamentele avioanelor Airbus.

La acestea se adauga si cresterea simtitoare a exportului altor mijloace de transport, la nivel de 4,5% pe intregul an, ceea ce a permis industriei franceze sa inregistreze un spor fata de perioada anterioara.

Acest spor la productia industriala este de numai 0,3%, dar autoritatile franceze il considera multumitor in conditiile cand alte tari au inregistrat, in general, minusuri la acest capitol.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#crestere economica Franta, #statistici Franta, #scadere economie Germania , #crestere economica