Ministrul de Finanțe: Productivismul Economic va trebui să fie obiectivul de țară în următorii ani

Luni, 27 Martie 2023, ora 16:33
997 citiri
Ministrul de Finanțe: Productivismul Economic va trebui să fie obiectivul de țară în următorii ani

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că România s-ar fi bucurat de o creștere de ratingului de țară dacă deficitul comercial și cel de cont curent ar fi fost în scădere și nu în creștere.

Agenția de rating Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României de la negativă la stabilă și a reconfirmat ratingul de țară al României, a anunțat Câciu.

Stabilitatea politică, stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB și procesul de consolidare fiscal-bugetară au avut efecte pozitive asupra deciziei Fitch, a explicat ministrul.

”Trecerea la economia de producție”

De cealaltă parte, adâncirea deficitului de cont curent și a celui comercial împiedică România să beneficieze de o îmbunătățire a ratingului de țară, care i-ar permite se să finanțeze la costuri mai mici.

”Dacă vrem upgrade de rating avem un lucru important de făcut: reducerea deficitului de cont curent și deficitului de balanță comercială. Evident, cu păstrarea celorlalți piloni de care am vorbit mai sus și care validează o abordare responsabilă.

Pot să vă spun că dacă deficitul comercial și cel de cont curent ar fi fost în scădere(și nu în creștere) astăzi vă anunțam o creștere a ratingului de țară!

Scăderea deficitului comercial nu se face însă doar prin efort guvernamental. Este nevoie de măsuri, programe și mai ales de parteneriat cu mediul economic acela care, prin investiții, să asigure trecerea la economia de producție.

Așa numitul Productivism Economic, cel care va trebui să fie obiectivul economic de țară al României în următorii 4-6 ani.

Avem treabă!”, a scris Adrian Câciu sâmbătă pe Facebook.

Deprecierea abruptă a deficitului comercial

Trebuie amintit că deficitul balanței comerciale a depășit 34 de miliarde de euro în 2022, reprezentând un procent de aproape 12% din PIB.

În lipsa unei producții interne care să acopere cererea, produsele manufacturate continuă să reprezinte o pondere importantă în importurile României.

Deficitul comercial al României (diferența dintre valoarea importurilor și cea a exporturilor) a consemnat în 2022 un avans puternic față de 2021, de 44%.

Pentru comparație, avansul anual al deficitului comercial în 2021 a fost de 29%, în condițiile în care în 2020, an influențat puternic de pandemia de coronavirus, dimensiunea dezechilibrului s-a redus semnificativ.

În comparație cu 2020, când deficitul comercial a fost de aproximativ 18 miliarde de euro, dezechilibrul balanței comerciale a crescut în 2022 cu 85%.

Deficitul de cont curent, nesustenabil

Situația deficitului extern al României nu a mai arătat atât de rău de la marea criză financiară din urmă cu 15 ani, a avertizat recent Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Dezechilibrul balanței externe a fost în 2022 de aproape 10%, de două ori mai mare decât plafonul de 5%, considerat sustenabil.

Fitch Ratings trăgea un semnal de alarmă încă din octombrie 2022 în legătură cu poziția externă precară a României.

Cea mai mare parte a acestui dezechilibru vine din deficitul comercial.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#economie , #economie politica
Comentarii