Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul isi plateste datoriile catre firme, anuntul ministrului economiei

Joi, 29 Aprilie 2021, ora 19:45
2635 citiri
Statul isi plateste datoriile catre firme, anuntul ministrului economiei
Ministrul Econimiei anunta ca plateste datoriile statului catre firme FOTO Facebook/ Claudiu Nasui

Ministrerul Economiei plateste datoriile statului catre firme carora li s-au promis bani in anii trecuti, cateva exemple fiind Start-up Nation sau Masura 2, a anuntat joi, 29 aprilie, ministrul de resort Claudiu Nasui.

"Pentru Start-up Nation datoriile dateaza din 2018. La inceputul anului aveam 873 de milioane de lei de plata. Am reusit sa prindem in bugetul pe anul acesta 642 de milioane de lei pentru plata datoriilor. Si in doar o singura luna, de cand avem si buget pe anul 2021 si s-a infiintat oficial ministerul, am reusit sa platim aproape 150 de milioane de lei. Banii vor ajunge intr-un ritm bun la beneficiari. Din pacate nici acestia nu sunt suficienti, dar mai incercam sa gasim la rectificare alti bani", a scris ministrul Nasui, intr-o postare pe Facebook.

Ministerul Economiei: "Pentru industria HoReCa a fost alocat 1 miliard de lei in 2021 ca ajutor de stat"

Ministrul Economiei a anuntat pe 2 aprilie ca a demarat platile pentru programul Start-Up Nation, editia 2018, intr-o saptamana fiind platite 422 de deconturi, in valoare totala de 82,1 milioane lei.

Ministrul a spus ca Masura 2 - Granturi pentru capital de lucru - este una dintre cele mai grele provocari a ministerului. "Am gasit masura cu finantare europeana de 265 de milioane de euro, dar cu un OUG dat in 18 noiembrie 2020 care promitea 765 de milioane de euro. Deci 500 de milioane de euro din bani europeni in plus pe care nu-i aveam si nu-i avem nici acum. Cu toate acestea am deblocat masura si pana la 1 mai vom avea deja plati efectuate efective de 467 de milioane de euro, adica aproape dublu bugetului initial. Mai avem o parte din suma lipsa de acoperit, dar alaturi de ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, facem eforturi consistente, si lucram in fiecare zi sa gasim o solutie agreata de Comisia europeana pentru a putea aduce cat mai rapid si restul de finantare", a explicat Nasui.

Planurile ministrului Nasui de stimulare a firmelor exportatoare. "Statul te ajuta, dar trebuie sa dai banul tau, iar pe masura ce faci profit statul e acolo si iti usureaza povara fiscala"

In ceea ce priveste Masura 3 - Granturi pentru investitii - ministrul Economiei afirma ca aceasta va fi reluata de indata ce va avea finantare pentru ea. "Pentru procesul deja inceput, suspiciunile de frauda au fost confirmate si de DNA care a inceput deja urmarirea penala in rem. Acum asteptam programarea React EU pentru a semna contractul cu Ministerul Fondurilor Europene prin care ea sa poata fi finantata", a completat Nasui.

Ministrul a precizat ca incearca sa acopere cat se poate de repede tot ce a promis statul roman in trecut pe hartie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Ministerul Economiei, #datorii, #firme, #stat , #stiri economice