Ministerul Economiei a primit 10 oferte pentru Oltchim si cate 6 pentru Cupru Min si Plafar

Joi, 09 Mai 2013, ora 16:23
1760 citiri
Ministerul Economiei a primit 10 oferte pentru Oltchim si cate 6 pentru Cupru Min si Plafar
Foto: Arhiva

Ministerul Economiei a primit zece scrisori de intentie pentru combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si cate sase oferte pentru Cupru Min si Plafar.

Anuntul a fost facut, joi, de catre ministrul de resort, Varujan Vosganian.

"Eu nu va pot da acum numele acestora, numele celor care au vizitat Oltchim devin publice. De ce nu le pot face eu publice numele? Pentru ca pentru a intra in circuitul public trebuie sa semneze un act de confidentialitate, pentru ca orice firma care doreste sa fie implicata activ trebuie sa semneze un document ca informatiile pe care le primeste nu le va face publice si atunci vizitand Oltchim evident ca devin de notorietate aceste firme in ceea ce priveste interesul lor", a afirmat Vosganian intr-o conferinta de presa, conform Mediafax.

Totusi, oficialul a precizat ca respectivele companii sunt din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitand chiar combinatul.

Combinatul din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a esuat anul trecut intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, nu a platit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Autoritatile romane s-au angajat prin acordul cu FMI sa incerce o noua privatizare, in caz contrar compania urmand sa intre in lichidare.

Recent, administratorul judiciar al societii, avocatul Gheorghe Piperea, a anuntat ca saptamana viitoare vor fi disponibilizari 900 de angajti de la Oltchim si Arpechim, conform procedurii de reorganizare, acestia urmand sa primeasca plati compensatorii si somaj.

Legat de Cupru Min Abrud, Vosganian a precizat ca ofertele sunt din partea unor mari companii din industria respectiva, din Rusia, Europa si America de Nord si ca va stabili in curand cine va fi consultantul in procesul de privatizare.

In primavara anului trecut, producatorul de cupru a fost scos la vanzare, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International. Compania detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

"La Plafar avem sase oferte de la firme din tara si din strainatate", a spus Vosganian.

Compania a iesit din insolventa la mijlocul anului trecut, insa nu mai detine brandul cu acelasi nume inca din anul 2007, cand a fost vandut pentru suma de 1 milion de euro.

In ceea ce priveste Aversa Bucuresti, "cumparatorul poate face ce vrea cu pamantul, dar instalatiile sa ramana functionale, chiar daca le relocheaza. La Aversa nu avem nicio oferta, abia acum am decis acest lucru", a precizat ministrul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#oferte pivatizare Oltchim, #oferte privatizare CupruMin, #oferte privatizare Plafar, #Vosganian privatizari companii stat , #privatizare