Merita sa participi la prima privatizare a anului? Cum poti cumpara actiuni Electrica

Vineri, 30 Mai 2014, ora 08:47
6351 citiri
Merita sa participi la prima privatizare a anului? Cum poti cumpara actiuni Electrica

Oferta de vanzare pe bursa a 51% din actiunile statului la Electrica, unul dintre cei mai importanti jucatori ai sectorului distributiei, furnizarii energiei electrice si ai serviciilor energetice din Romania, incepe pe 10 iunie, potrivit ultimelor informatii oficiale.

Care este avantajul de a muta o parte din banii tinuti in depozite bancare in prima listare a anului?

La pretul potrivit, ofertele initiale ale companiilor de stat au reprezentat oportunitati foarte bune pentru cei care cauta sa isi diversifice plasamentele, renuntand la siguranta, uneori iluzorie, a depozitelor bancare in schimbul posibilitatii de a isi spori castigurile.

Un investitor care ar fi cumparat actiuni in cadrul celor patru privatizari (listari publice initiale - IPO) ale companiilor din energie - Translectrica, Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz - ar fi avut o medie a castigurilor de 32,75%, potrivit calculelor casei de brokeraj Tradeville.

Daca privim la ultimele 4 mari IPO-uri ale unor companii de stat, imaginea este una destul de atragatoare. De la listare si pana astazi, investitorii Transgaz s-au bucurat de un randament brut cumulat de peste 67%, in timp ce investitorii din oferta Transelectrica au castiguri brute de peste 47%.

Pentru listarile ce au avut loc anul trecut, lucrurile stau foarte bine. Cei ce au participat la oferta Romgaz si au beneficiat de discountul maxim au castigat brut circa 27%, incluzand, la fel ca si mai sus, dividendul in cele aproximativ 6 luni scurse de la oferta.

Dar daca ar fi tinut banii in depozit ar fi obtinut cel mult un castig de 2% (la o dobanda anuala de maximum 4%).

Pentru cei ce au subscris in IPO-ul Nuclearelectrica situatia nu este, in acest moment, tocmai favorabila, ei inregistrand in acest moment o pierdere de putin peste 10%.

Statisticile realizate pe perioade foarte lungi, de ex. ultimii 140 de ani, pentru piata americana arata ca investitiile in actiuni au sanse foarte mari sa produca randamente net superioare celor in obligatiuni de stat sau depozite garantate, chiar si ajustand pentru riscul suplimentar asumat.

Chiar daca multi ar putea considera oferta Nuclearelectrica ca o dovada a faptului ca investitiile la bursa sunt prea riscante, ei trebuie sa priveasca situatia ca un intreg. Pe termen scurt, pot aparea situatii care sa genereze pierderi insa pentru cei ce isi mentin, in mod ordonat, planul de investire, timpul este un mare aliat.

Atata timp cat investesti intr-un portofoliu diversificat compus din companii solide, cu un management profesionist si care are un obiect de activitate bine asezat chiar si o criza de genul celei din 2008 - 2009 nu iti va afecta obiectivele de economisire pe termen lung.

Cum si de unde poti cumpara?

Pot cumpara actiuni in cadrul ofertei persoane care au un cont de investitii la bursa, dar si cele care nu au mai investit niciodata la bursa pana acum. Acestia din urma trebuie sa isi aleaga un broker autorizat, la care sa isi deschida un cont de tranzactionare. Operatiunea este simpla si se poate face si online.

Pentru ca primii 10.000 de investitori vor avea subscrierea garantata, conform declaratiilor oficialilor, este indicat sa iti alegi brokerul si sa iti aduni toate informatiile inainte de 10 iunie.

Brokerul iti este de ajutor pentru o evaluare justa a companiei ("fair value") sau un pret tinta pentru actiuni, asistenta in deschidere de cont, precum si raspunsuri la orice intrebari ai avea legate de aceasta listare.

Casa de brokeraj Tradeville va publica un raport de evaluare a companiei, inainte de inceperea listarii. Pentru a primi analiza Electrica, acceseaza linkul aici.

De ce este Electrica atractiva?

Electrica este unul dintre cei mai importanti jucatori ai sectorului distributiei, furnizarii energiei electrice si ai serviciilor energetice din Romania.

Pozitia de top este sustinuta atat de rezultatele economice, cat si de o experienta in domeniu ce se intinde pe mai mult de 120 ani.

Compania asigura servicii de calitate unui spectru larg de clienti: consumatori casnici, industriali si agenti economici. Desfasurand activitati la nivel national, S.C. Electrica S.A. deserveste aproximativ 3,5 milioane de clienti.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#listare Electrica 2014, #listare Electrica, #cumparare actiuni Electrica, #actiuni Electrica , #privatizare