Marea problema a Chinei: Va fi sufocata de cresterea economica?

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 07:13
2607 citiri
Marea problema a Chinei: Va fi sufocata de cresterea economica?
Foto: hurriyetdailynews.com

China se vede pusa in situatia de a sustine o crestere economica de 7,2% anual pentru a crea destule locuri de munca. Pe de alta parte, situatia exporturilor in scadere devine problematica pentru aceasta tara.

Premierul Li Keqiang a declarat recent ca China are nevoie de un avans al produsului intern brut de 7,2% pentru a crea 10 milioane de locuri de munca anual, scrie hurriyetdailynews.com.

O asemenea situatie ar mentine rata somajului in orasele Chinei la 4%, a mai spus oficialul chinez.

"Vrem sa stabilizam cresterea economica, deoarece avem nevoie sa garantam locurile de munca", a declarat Li. El a facut aceste afirmatii la o intalnire cu reprezentantii sindicatelor, tinuta acum doua saptamani.

Totusi, declaratiile sale au fost publicate abia acum de presa chineza, inainte de o sedinta importanta a Partidului Comunist din aceasta tara.

Un nou semnal

China are nevoie de crestere economica si locuri de munca pentru a avea stabilitate sociala, sunt de parere analistii in domeniu.

Autoritatile din aceasta tara au criticat adesea politica lor bazata mult pe exporturi si investitii, calificand-o drept "instabila" in privinta cresterii economice.

Totusi, liderii chinezi au dat semnale ca pot sustine si o crestere mai mica pentru ca tara sa se bazeze mai mult pe consum.

O intalnire foarte importanta la care vor participa liderii chinezi se va desfasura intre 9 si 12 noiembrie. Ea va arata cat de mult isi doreste regimul de la Beijing sa aplice reformele promise si sa faca unele schimbari nepopulare.

Spre un record negativ

Economia Chinei se indreapta spre cea mai redusa crestere economica, de doar 7,5%, situatie nemaintalnita in ultimii 23 de ani. Estimarile arata ca inflatia poate avansa in al patrulea trimestru al anului curent, desi ea este stabila in prezent.

Vremea capricioasa a dus insa la scumpirea alimentelor in China, ceea ce poate reprezenta o problema suplimentara pentru ei.

Premierul Li a reiterat faptul ca prognoza de 7,5% crestere economica pentru anul curent ramane intacta, insa el a avertizat ca exporturile in scadere reprezinta un risc pentru China.

Avestea pot crea direct circa 30 de milioane de locuri de munca si alte 70 de milioane in domenii conexe, a mai mentionat Li Keqiang.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#crestere economica China, #economie china exporturi, #probleme economie China, #bani inflatie scumpiri alimente, #mancare preturi bani salariu , #criza economica mondiala
Comentarii