Mahmureala economica a Elvetiei

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 06:46
11145 citiri
Mahmureala economica a Elvetiei
Foto: Wikipedia

Decizia Bancii Nationale a Elvetiei (BNS), de a renunta la limita minima de curs pentru francul elvetian in raport cu euro, a condus la o apreciere brusca a monedei. Insa ce efecte va acest lucru asupra Tarii Cantoanelor?

Anuntul facut de BNS a luat prin surprindere pe toata lumea, de la pietele financiare la alte banci centrale, pana la Guvernul elvetian, se arata intr-un editorial publicat pe BBC News, la sectiunea dedicata blogurilor.

Institutia a decis, peste noapte, sa nu mai intervina pentru a mentine cursul peste pragul de 1,2 franci/euro, desi masura era in vigoare din septembrie 2011 si avea ca scop protejarea exportatorilor elvetieni.

Totusi, BNS anuntase contrariul cu doar cateva zile inainte.

In consecinta, decizia bancii centrale elvetiene a daramat euro si a condus la un salt de peste 20% a francului in raport cu moneda unica, astfel ca pietele financiare din intreaga lume au fost cuprinse de panica, potrivit sursei citate.

In Elvetia, oamenii au stat la coada pentru a achizitiona euro la un curs extrem de avantajos, bancile au ramas fara valuta, iar foarte multe persoane s-au urcat in tren si au traversat granita pentru a face cumparaturi in Germania si Franta.

Problema exporturilor

Insa acest castig pe termen scurt nu se va extinde si pe termen lung, avertizeaza sursa citata.

In timp ce francul a atins cote uriase, Bursa elvetiana s-a scufundat: actiunile fiecarei companii listate au pierdut din valoare, deoarece un euro slab si un franc puternic nu poate insemna decat o veste proasta pentru Tara Cantoanelor.

Unul din doi franci elvetieni este castigat in zona euro, iar 60% din exporturi ajung in Europa.

Peste noapte, produse precum ceasurile, branza, uneltele, medicamentele si pachetele turistice au devenit cu 20% mai scumpe.

Protejarea economiei este o atributie a BNS, iar nevoia de a pastra francul la un nivel competitiv a fost motivul pentru care a introdus acea limita de curs de 1,2 franci pentru un euro.

Dar de ce a abandonat subit aceasta masura?

Raspunsul la intrebare sta in cheltuielile inregistrate de BNS in ultima perioada, care sunt de-a dreptul ingrijoratoare. Pentru a mentine francul la acel nivel, banca a cumparat miliarde de euro (si a tiparit franci elvetieni).

Acest lucru a costat-o 30 de miliarde de franci doar in luna decembrie 2014. In ianuarie 2015, semnalele aratau ca suma ar fi ajuns la 100 de miliarde de franci, una colosala. Astfel, Elvetia, o tara cu o populatie de doar 8 milioane de oameni, nu ar fi putut suporta asemenea cheltuieli pentru a mentine moneda la un nivel depreciat.

Urmeaza recesiunea?

Multi oameni de afaceri elvetieni nu sunt de acord.

In zilele care au urmat dupa anuntul-surpriza facut de BNS, cererile de la companiile europene pentru produsele lor au fost anulate. Guvernul a fost avertizat asupra dezindustrializarii tarii, noteaza editoriastul BBC, iar angajatorii se tem ca vor fi nevoiti sa reduca programul de munca si sa faca taieri de salarii.

Pe scurt, aproape toata lumea din aceasta tara se asteapta la o recesiune: foarte multi se tem ca produsul intern brut se va micsora, iar somajul va creste.

Mai mult, miscarea Bancii Centrale Europene de a cumpara oblogatiuni guvernamentale ale tarilor din zona euro, masura cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa, nu a fost perceputa ca un semnal pozitiv in Elvetia.

Dupa anuntul BCE, euro a scazut in raport cu francul, iar Bursa a reactionat negativ.

Nimeni nu se asteapta ca euro sa se intareasca prea curand, insa la acest nivel, de 99 de centime pentru un euro, multi oameni de afaceri elvetieni sustin ca se indreapta spre faliment.

"In concluzie, in timp ce poate ca avansul initial al francului in raport cu euro a oferit consumatorilor sansa sa participe la o petrecere scurta, dar salbatica, efectele de dupa vor fi lungi, ca o mahmureala pentru intreaga tara", a incheiat editorialistul.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#apreciere franc efecte, #recesiune Elvetia, #criza Elvetia , #recesiune